Teofil Pančić: Ko god sa Srbijom krene od Kusturice, završi na stranputici 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

“Stoj, Džoni, stoj, ne budi lud”, poštapali su se sinoć mnogi stihovima Partibrejkersa s kojima je Džoni Dep 1992. godine zajedno svirao u SKC-u, ne bi li omiljenog holivudskog glumca zaštitili od njegove vlastite naivnosti što je otišao na prijem kod predsednika Aleksandra Vučića, koji će ga za Dan državnosti i odlikovati ordenom.

Drugi su konstatovali “tako je propao rokenrol”, treći ne vide ništa loše u tome i veruju da će to što smo lepo ugostili veliku zvezdu doprineti afirmaciji Srbije.

Dosta njih je Depovu posetu, i pozdrav s tri prsta okupljenim fanovima, shvatilo kao rezultat indoktrinacije od strane reditelja Emira Kusturice, čiji je počasni gost bio 2010. godine na Kustendorfu kad ga je primio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Bilo je mnogo i onih koji su konstatovali da je poznati glumac ovde samo u poslovnoj poseti, radi promocije animiranog filma i da je za to, kao i za slikanje, plaćen.

Čini se najmanje pažnje je usmereno na glavnog profitera ove priče, predsednika Aleksandra Vučića, koji će do maksimuma iskoristiti svaku priliku, pa tako i ovu, za vlastitu promociju.

Od objava na Instagramu da se žene u njegovom okruženju doteruju jer dolazi slavni glumac, do odluke da ga odlikuje.

Reditelj Janko Baljak smatra da bi predsednik Vučić učinio sve za sopstveni PR i da mu je žao što umetnici bivaju prevareni.

– Primio bi i uručio orden i gospodinu Sotoni lično kada bi neka agencija rekla da mu to diže rejting. Tužno je samo što Džoni Dep i druge zvezde nemaju volju da se informišu, pa ih još na aerodromu obrlate i privedu diktatoru – kaže Janko Baljak za Danas.

Glumac Branislav Trifunović smatra da je sve marketing, ali da ne bi ništa komentarisao osim da je dobro što je čovek kao što je Džoni Dep u Srbiji.

Reditelju Goranu Markoviću je ovaj događaj evocirao neprijatno sećanje.

– Godine 1981. prilikom prijema na Prvom internacionalnom festivalu u Manili, rukovao sam se sa Imeldom Markos, suprugom tadašnjeg diktatora. Imam utisak da do dana današnjeg nisam dobro oprao ruke – kaže Marković.

Teofil Pančić, kolumnista Vremena, smatra da je Depovoj lošoj obaveštenosti doprineo Kusturica.

– Ko god sa Srbijom krene od Kusturice, završi na stranputici. Prvo prijem kod Vučića, pa će pasti i neki orden, a onda bi moglo i državljanstvo, zašto da ne? A ne bi bilo loše ni da se Džoni obrati masama s balkona gradske skupštine. Tito, Barton i Liz Tejlor imali su više stila i mere – konstatuje Pančić.

Pisac i vizuelni umetnik Dejan Atanacković podseća da su stvaraoci uglavnom aktivistički nastrojeni.

– Danas je uobičajeno da se filmske zvezde angažuju aktivistički, kao borci protiv diktatura, za ljudska prava, za pravedna društva, za građanske i medijske slobode, protiv multinacionalnih kompanija koje truju prirodu i ljude, za spas ugroženih životinjskih vrsta itd. Ne znam koliko je Džoni Dep u tome, ali očigledno nije baš upućen ni u jednu od spomenutih oblasti – konstatuje Atanacković.

Glumac Predrag Bjelac nema ništa protiv susreta predsednika i holivudskog glumca.

– Nemam ništa protiv, apsolutno ne. Lepo je da je naš predsednik takav domaćin i uspeva da sve ugosti i dočeka. Koliko je to neophodno, to je sada na nekim drugima da sude – kaže za Danas Bjelac, koji je 30 godina proveo u Češkoj i, kako tvrdi, često uopšte nije znao ko je na vlasti u toj zemlji.

– Proveo sam skoro trideset godina u Češkoj i često uopšte nisam ni znao ko je na vlasti, a bilo nam je svima dobro i svaki dan sve bolje. Dosta tih političara su imali svoje menadžere za štampu, PR-ove, često su to bili čak i glumci koji su ih predstavljali dostojanstveno i diskretno, a pritom, jako profesionalno – kaže Bjelac.

On dodaje da su kod nas političari “previše eksponirani”, ali naglašava da mu je drago što predsednik Vučić pruža podršku njegovoj profesiji i čitavoj industriji, koja je, kako podseća, u velikom zamahu.

Podsetimo i mi da Aleksandar Vučić, i pored mnoštva obaveza, mnogo voli da se sastaje s glumcima i da im dodeljuje državna priznanja. Tako je svojevremeno na svečanosti koju je organizovao povodom stupanja na dužnost predsednika ugostio britanskog glumca i reditelja Rejfa Fajnsa, a u gostima su mu bili i Stiven Sigal i Žerar Depardje.

To sve koristi

Glumac Predrag Bjelac, istakao je za Danas koliko će ovaj događaj značiti Srbiji.

– Verujem da će se ovde raditi sve više i više i da će dolaziti i strane produkcije, što je izuzetno značajno za sve nas, jer paralelnu priču sam poslednjih dvadeset godina pratio u Pragu, upravo to – otvorenost države prema stranim filmskim projektima, gostoprimljivost, spremnost da se izađe u susret, povratak novca delimični, i tako dalje. To sve koristi svima nama – zaključuje Bjelac.

Susret dva glumca

Od konstatacije „Džoniju Depe, odosmo u tri lepe“, preko „Došao Džoni da upozna prave pirate“, do toga da uskoro verovatno počinje snimanje Pirata sa Zlatibora i Kališa, kretale su se reakcije na društvenim mrežama na vest o susretu holivudske zvezde i Vučića.

Mnogi su se razočarali u glumca i ocenili da je spao na niske grane kad se sastaje sa predsednikom, dok su neki to videli kao susret dva glumca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari