“Tereza 37”, hrvatski kandidat za Oskara u našim bioskopima 1Foto: Promo

Nagrađivani film “Tereza 37” reditelja Danila Šerbedžije, koji je posle Zlatne arene u Puli i hrvatski kandidat za Oskara 2022, od večeras počinje da se prikazuje u Kulturnom centru Beograd, Art biopskopu Kolarac, Kombank dvorani, Kulturnom centru Novi Sad.

Ova uzbudljiva priča u kojoj glavna junakinja pokušava da preusmeri svoj život na novi kolosek, ulazeći u nova iskustva bez previše razmišljanja i preispitivanja, otvara pitanja o poziciji žene u ovdašnjim, još uvek partijarhalnim društvima, u kom se čini kao da ne postoje naznaka promene.

Tereza (igra je Lana Barić) živi u Splitu, u učmaloj sredini punoj stereotipa u kojoj se znaju “pravila ponašanja”, a pokušavajući da pobegne od bračne krize i jednoličnosti u privid nekog svog mogućeg života koji bi bio bolji, upušta se u ljubavnu avanturu sa Nikolom, koga igra Dragan Mićanović.

Zanimljivo je da se glumica Lana Barić “Terezom 37” predstavila i kao scenaristkinja, i na ovogodšnjem Festu bila je dvostruko nagrađena – za najbolju žensku ulogu i najbolji scenario, a za lik Tereze osvojila je nagradu in a ovogodišnjem Internacionalnom leksovačkom filmskom festivalu.

U glumačkoj ekipi koju je okupio Danilo Šerbedžija su i  Goran Bogdan, Leon Lučev, Ivana Roščić, Marija Škaričić, Goran Marković…, a od kraja oktobra i početkom novembra “Tereza 37” počinje da se prikazuje u bisokopima širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari