Tihomir Petković: Pozorište nas vraća pravim vrednostima 1Foto: Nenad Kovačević

Moto festivala Za ovo malo duše kao da nam poručuje da lek za sve društvene mane, koje napadaju ljudsku dušu, treba tražiti i u pozorištu – poručuje Tihomir Petković, predsednik Saveta festivala i gradonačelnik Užica.

– Očekujem da će nas festivalske predstave i ove godine voditi tankom linijom između smeha i bola, komedije i tragedije, da će dotaći naše sugrađane i zadovoljiti visoke standarde zahtevne užičke publike – dodaje Petković.

Ocenivši da je Užice grad kulture, te da ima i značajne međunarodne kulturne manifestacije, među kojima je i Jugoslovenski pozorišni festival – Bez previda, on kaže da „kulture i novca nema uvek previše i da mogućnosti za značajnije povećanje budžeta za kulturu nisu velike, zbog svih obaveza u narednom periodu“.

– Ipak, naš cilj je da održimo visok nivo kulturnih sadržaja, a to je obaveza lokalne samouprave i svih ustanova kulture u gradu, bez obzira na to što je vreme u kome živimo veoma teško – kaže Petković.

Ocenivši da je za povećanje izdvajanja za kulturu iz gradskog budžeta, ali i za ostale oblasti, potrebno povećanje privredne aktivnost i otvaranje novih radnih mesta, on je zaključio da je na tom planu potrebno da se još mnogo toga uradi.

O racionalizaciji u javnom sektoru, a time i u Narodnom pozorištu Užice, on kaže da je to „kompleksno pitanje i da predstoji usaglašavanje potreba i realnih mogućnosti“.

– Smatram da ćemo uspeti da nađemo optimalna rešenja, koristeći primere pozitivne prakse u najširem okruženju, i da racionalizacija neće nepovoljno utucati na rad Užičkog pozorišta, pa ni na rad ostalih ustanova kulture u gradu – poručuje užički gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari