Tihomir Stanić o Tanasiju Uzunoviću (1942-2023): Bio je vrhunski glumac, snažan karakter, čovek specifičan u svojoj otmenosti i vrli prijatelj 118, May, 2019, Belgrade - Commemoration on the occasion of Mihailo Misa Janketic death held in Yugoslav Drama Theate. Tanasije Uzunovic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages18.maj 2019, Beograd - Komemoracija povodom smrti Mihaila Mise Janketica odrzana u Jugoslovenskom dramskom pozoristu. Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Srpsko glumište napustio je još jedan veliki umetnik koji je obeležio ovdašnji film, TV produkciju i pozorište – Tanasije Uzunović (1942) preminuo je danas u Beogradu u 81. godini, na Klinici za urgentnu medicinu VMA.

– Mnogo sam radio s Tanasijem, družili smo se, poštovao sam ga, bio je snažan karakter i kao umetnik i kao čovek, specifičan u svojoj otmenosti, vrhunski glumac i vrli prijatelj. Iznenadila me je vest o njegovoj smrti, maločas sam saznao, i jako me je rastužila – kaže za Danas glumac Tihomir Tika Stanić.

– A prvo čega sam se setio je snimanje serije „Kod večite slavine“, i scena kako je Tanasije hranio vuka, i to pravog, držeći živo meso u svojim zubima. Vuk jeste bio dresiran, ali je to ipak bio veliki rizik i vrlo hrabro, i zaista sam se divio njegovom požrtvovanju. To je bilo pre gotvo trideset godina, a ta scena mi je ostala u sećanju – istče Stanić.

Uzunović je svojom umetnođću glume ostavio trag u više od 50 filmova i TV drama, i bio je dobitnik brojnih priznanja, među kojima sui Sterijina nagrada i Oktobarska nagrada grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari