T(J)užni vetar: Kako je Šušljikov i Avramovićev zajednički posao došao do tužilaštva 1Promo/Stefana Savic/ FoNet/Aleksandar Barda

Počeli su kao poslovni partneri zajedničkim projektom „Južni vetar“ i za njega dobili podršku Filmskog centra Srbije. Zatim su se sporazumno rastali. Potom su se posvađali zbog para, a sada se ovom pričom bavi zamenik višeg tužioca.

Akteri ove priče koja je počela još 2018. su Goran Šušljik glumac, reditelj  i producent i Miloš Avramović, reditelj i producent.

Njihovo sporenje dospelo je ponovo u žižu javnosti kada je u medijima  odjeknula vest da je Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo istragu protiv Šušljika  zbog sumnje da je zloupotrebio položaj i pribavio protivpravnu imovinsku korist od 5,8  miliona dinara producentskoj kući „Eye to Eye“, čiji je direktor. Povodom ovoga Šušljik  se oglasio na Tviteru objavivši da su navodi izašli u javnost pre nego što je njemu  samom stigla pošta iz Tužilaštva i da to sve o svemu govori.

– Činjenica da mi je pošta iz Višeg javnog tužilaštva stigla dva sata kasnije od informacija koje su preneli mediji govori sve o svemu. O tome gde, i na koji način,  život i naše društvo egzistiraju. To je ujedno i pozadina slučaja. To je moje saopštenje  poručio je – Šušljik.

Miloš Avramović nije želeo ništa da komentartiše za Danas, a povlačenje po medijima dvojice nekadašnjih poslovnih partnera počelo je još pre nekoliko godina. U  intervjuu Politici 2019. godine reditelj Južnog vetra Miloš Avramović tvrdio je da je  Šušljik prao novac izvlačio pare, predavao duple, falsifikovane fakture i ugovore. Kazao je i da je on sam otkrio prevaru i da je krivičnu prijavu protiv Šušljika podneo godinu
dana ranije 2018.godine.

T(J)užni vetar: Kako je Šušljikov i Avramovićev zajednički posao došao do tužilaštva 2
foto FoNet Zoran Mrđa

Kako se iz medija, ali delom i nezvanično da saznati najpre su na projektu  „Čizmaši“ zajedno radili Avramović i Šušljik.

U tom momentu Šušljik je kao nosilac projekta aplicirao sa Južnim  vetrom, koji je Filmski centar Srbije odobrio i podržao sa oko 30 miliona dinara.

Kako se, prema našim nezvaničnim saznanjima, tri godine nije ništa  dešavalo s filmom, projekat je prebačen na producentsku kuću „Režim“ reditelja Miloša  Avramovića. Kad je taj ugovor potpisan u FCS-u na račun „Režima“ trebalo je da se  prebace i sredstva ali umesto 30 miliona prebačeno je 17 miliona dinara.

Avramović je 2019. godine u medijima izjavio da je sve počelo da mu  biva sumnjivo kad mu je Šušljik rekao da deo novca nedostaje.

– Šušljik je pričao da nedostaje neki novac, da je potrošio dva tri miliona  dinara. Već tada mi je bilo sumnjivo da se nešto dešava pa je vrlo brzo klupko počelo i  da se odmotava . U to vreme Šušljik je čak obećavao da će da podigne kredit i da pokrije manjak novca – ispričao je Avramović za Politiku, dodajući da se on sa tom idejom  složio.

Prema njegovim rečima kada je od Šušljika zatražio da njemu i ekipi projekta omogući uvid u finansije „Šušljik je počeo da odugovlači“.

Kako se čekanje na sredstva navodno oteglo Avramović se s još nekoliko producenata obratio Filmskom centru Srbije i obavestio ih da nisu dobili sav novac, te da ne mogu ni da ga pravdaju u celosti. Međutim, u FCS-u su saznali da ništa ni ne moraju da pravdaju,  jer je novac potrošen i predat na pravdanje. Zapitavši se kako je to moguće, zatražili su uvid u dokumentaciju i ,navodno, tada shvatili da računi koji su tamo predati na
pravdanje nemaju veze sa filmom, te da je pola novca potrošeno za film koji u tom trenutku nije ni ušao u fazu pripreme.

Goran Susljik
foto:Stefana Savic

Šušljik je sve dosadašnje optužbe u medijima demantovao. Između ostalog, izjavio je da Avramović maše papirima koje on nije ni potpisao, a 2019. je na svom Fejsbuk profilu napisao da je reditelj Južnog vetra dobio svoj honorar mnogo pre nego što  je snimio ijedan kadar tog ostvarenja.

Aludirajući na Avramovićevu retoriku u medijima Šušljik je na svom Fejsbuk nalogu poručio:

– Sestrama i braći koja su krvarila i uspešno realizovala film Južni vetar,  napominjem, da je Miloš Avramović, reditelj filma, do tada debitant ostvarenjem  “Krojačeva tajna”, dobio svoj rediteljski honorar mnogo pre nego što je snimio prvi kadar  ostvarenja Južni vetar. On zna koliko – naveo je Šušljik. On je dodaao i da je  Avramović kao izvršni producent serije „Koreni“takođe isplaćen pre nego što je ovaj  projekat završen.

– Braći sa kojom sam krvario i uspešno realizovao seriju “Koreni”,  poručujem da je Miloš Avramović, ugovorom o angažovanju na poslu jednog od izvršnih  producenata serije “Koreni”, uredno isplaćen pre nego što je serija snimljena, ali je na  tom poslu izvršnog producenta, projekta čija je realizacija završena krajem decembra  2018.nakon više od dve godine, proveo 48 sati, brat bratu. 3.000 000,00 uredno  dokumentovani. Ja ništa. Veliki pozdrav! Napisao je Goran Šušljik.

Saslušanje Šušljika zakazano je za početak jula u Višem javnom tužilaštvu  u Beogradu, koje je pokrenulo postupak na osnovu krivične prijave Uprave  kriminalističke policije – Odeljenja za borbu protiv korupcije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari