Osmi međunarodni salon stripa u organizaciji Srećne galerije beogradskog SKC, koji počinje večeras u 20 sati u Velikoj sali SKC, svečanom ceremonijom otvaranja i dodelom nagrada Salona, donosi jedinstven i dragocen sadržaj izlagačkog, tribinskog i edukativnog programa devete umetnosti. Neki od ključnih tiču se pre svega izložbi nagrađenih i selektovanih radova, obeležavanja 60 godina stripa u Leskovcu i programa u vezi s gostima manifestacije.

Enrike Sančez Abuli strip scenarista i prevodilac, proslavljen po kultnom stripu „Torpedo“, biće specijalni gost Salona, a u okrilju projekta „Monsters“ posvećenom kolektivnim predstavama izmišljenih stvorenja, nastupiće rumunski scenarista Marian Miresku i njegov crtač Kristijan Joan Pakurari. Prethodno najavljena impresivna kolekcija tabli pariskog kolekcionara stripa Žan – Mark Benzijea, nažalost neće moći da se vidi. Benzije je u poslednjem trenutku zbog objektivnih porodičnih razloga odustao od dolaska, rečeno je juče, ali galerijski prostor neće ostati prazan, već će u njemu biti izloženi crteži Darka Perovića prema Abulijevim scenarijima. Kada je reč o takmičarskom programu, on je ove godine prvi put zaokružio ciklus učešća autora na konkursu sa svih kontinenata budući da su se među selektovanim ostvarenjima premijerno pojavio i rad umetnika iz Afrike. Žiri koji je radio u sastavu Slavko Draganičić strip publicista (predsednik), Leonid Pilipović, strip autor, Marko Stojanović strip scenarista, Dragan Stošić, novinar i urednik u listu Danas i Mihailo Kurtović strip teoretičar i publicista, tokom obavljanja svoje poslovične porotničke dužnosti, kako su istakli nisu imali težak posao. To ne znači da nije bilo mnoštva sjajnih radova, kao ni to da mladi i stari strip lavovi nisu ostavili odličan utisak već da su se brzo i lako složili oko svih nagrada. Dragan Stošić je rekao da je Gran pri Salona sigurno pripao pravom čoveku, a da je ovogodišnji dobitnik specijalne nagrade žirija za najmlađeg učesnika Andrej Bosnić rođen 2003. koji se predstavio s radom „Trka automobila“. Na konkursu je učestvovalo 130 domaćih i 100 inostranih učesnika iz 29 zemalja, što je dosad najveći broj stranih takmičara, ukazao je Stošić.

Vlada Vesović saopštio je da je specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu pripalo Novici Đukiću, strip autoru i prvom uredniku zabavnika Kekec, a prvi put ove godine Salon dodeljuje priznanja u domenu domaćeg izdavaštva koja su pripala izdavačkoj kući Sistem Komiks i izdavačkoj kući Darkvud. Drugi put Dečje novine Dositej i opština Gornji Milanovac dodeljuju nagradu Srećko Jovanović za izdavaštvo u oblasti stripa čiji je ovogodišnji lauerat Slavko Sibinović.

Kao pionirima srpskog stripa – kroz obeležavanje jubileja 60 godina stripa u Leskovcu, 15 godina škole „Nikola Mitrović Kokan“ i pet godina portala UUPS! – ovogodišnji Salon će nizom crtačkih radionica i programa favorizovati edukaciju najmlađih talenata i interesenata devete umetnosti, tradicionalno će biti organizovana i berza stripa, a posetioci će tokom trajanja manifestacije na licu mesta moći da dobiju rad nekog od strip umetnika koji će tokom nje demonstrirati svoje crtačke veštine.

 

Zemlja bogata talentima

Na ovogodišnjem Salonu prvi put će biti predstavljeno Udruženje strip umetnika, ukazao je guru domaćeg stripa Vlada Vesović, istakavši da je to veoma važno budući da nam je zemlja bogata talentima kada je reč o devetoj umetnosti. Više od 30 naših strip nautora uspešno stvara u inostranstvu, kazao je Vesović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari