Žiri u sastavu Jovan Ćirilov, teatrolog i publicista iz Srbije kao predsednik žirija, Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Hrvatske i Nenad Vuković, teatrolog i profesor iz Crne Gore, jednoglasno je doneo odluku da se ovogodišnja nagrada za dramsko stvaralaštvo „Grad teatar“ dodeli kostimografkinji Angelini Atlagić za izuzetno impresivna i estetski vredna kostimografska rešenja u predstavama tokom višegodišnje tradicije Festivala.

Posthumna nagrada za doprinos Festivalu dodeljuje se Feliksu Pašiću, teatrologu i pozorišnom kritičaru za visokostručne radove koji su trajno sačuvali memoriju ovog festivala, delom obuhvaćenih dvema velikim monografijama Grad teatar Budva 1987-1996 – Prvih deset godina i Grad teatar Budva 1997-2006 – Drugih deset godina, čiji je urednik bio.

U obrazloženju nagrade Angelini Atlagić se navodi: „Gledajući umjetnički rad gospođe Atlagić procesno na festivalu Budva grad teatar, od predstave ‘Konte Zanović’ do danas, ta je strast vidljiva u aktivnom sudjelovanju umjetnice u životu i duhu predstave. Zato njezini glumci nisu tek ‘dobro obučeni’ niti su te kreacije tek ‘lijepe’ nego one, kroz boje, oblik i dezen, sublimiraju elan i dramu i junaka na sceni i predstave u cjelini. Gospođa Atlagić, koliko god je zainteresirana za eros života koji želi pokazati svojim kostimima, toliko je i disciplinirana i mudra u svojim rješenjima, znajući da transformativne mogućnosti u umjetnosti imaju razne puteve“.

Dodelu nagrade posthumno Feliksu Pašiću žiri je obrazložio između ostalog i sledećim: „Feliks Pašić je ceo svoj stvaralački život posvetio pozorištu, najefemernijoj umjetnosti, sa namjerom da je sačuva. To je razlog što je kao mlad pisao znalačke kritike, koje su izbjegavale površni impresionistički prilaz fenomenu predstave, a što je u svojim zrelim godinama sve više posvećivao svoje vrijeme, znanje i iskustvo tome da umjetnost teatra zabilježi i time je maksimalno sačuva. Žiri je smatrao da ono što je propušteno za njegova života, ispravlja odlukom o posthumnom nagrađivaju njegovog rada“. Datum dodela nagrada znaće se naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari