Traktat o herojstvu: Plesna predstava “Skenderbeg” premijerno u Beogradu 1Foto Slavicaa Dolašević

Plesna predstava „Skenderbeg“ Bitef dens kompanije, po konceptu, tekstu i u režiji Isidore Stanišić, biće premijerno izvedena za beogradsku publiku na sceni Bitef teatra 10. novembra.

Predstava je prvi put odigrana u Budvi na zatvaranju Jadranskog festivala igre 27. juna. Muziku za predstavu je uradio Vasil Hadžimanov, koji će i uživo svirati na premijeri. Kostim je radila Selena Orb, dizajn svetla Dragan Đurković.

U predstavi igraju Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić.

Prema rečima koreografkinje Isidore Stanišić, predstava „Skenderbeg“ je plesni traktat o herojstvu.

Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture već, stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile. Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Danas se herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Žrtvovanje sopstvenog interesa zarad dobrobiti drugog postalo je naivno i nepromišljeno. Herojstvo je misterija za nauku, jer ni psihologija, ni evolucionizam, ni neuronauke ne mogu predvideti ko i kada će biti spreman da odreaguje herojski. Logično, jer slobodu ne možemo determinisati. U trenutku kad smo nesigurni šta nam je činiti, odlučujemo između onoga što jeste i što bi trebalo biti. Taj trenutak nedoumice, jeste prilika da ugrabimo slobodu. Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije anti-heroj, već pasivni posmatrač. Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari