Trenutak koji čekaju svi ljubitelji muzike 1www.wikipedia.org

Čuveni italijanski dirigent Rikardo Muti 28. jula slavi 75. rođendan, a milanska Skala najavljuje da će tim povodom 5. juna otvoriti izložbu o svom bivšem dugogodišnjem muzičkom direktoru. U planu je da 5. januara 2017. Muti gostuje i kao dirigent u ovoj umetničkoj kući, koju je pre 11 godina napustio zbog neslaganja s tadašnjom upravom i orkestrom.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Kako je najavljeno iz Skale, posle otvaranja izložbe u Muzeju ovog teatra, Muti bi 5. juna trebalo da se sretne i s publikom. U Skali ističu da je gotovo nemoguće pobrojati sve što je Muti uradio tokom bezmalo 20-godišnjeg staža na mestu umetničkog direktora ovog teatra od 1986. do 2005, uključujući dirigovanje gotovo kompletnog klasičnog i modernog operskog repertoara, kao i 370 koncerata širom sveta sa njenim orkestrom.

Autor izložbe je Lorenco Aruga. Postavka bi, kako je saopšteno, trebalo da bude susret publike sa Mutijem čovekom i muzičarem, a fokus je njegovom radu na simfonijskoj muzici, Mocartu, Verdiju, Vagneru, praćenju razvoja opere od Glukove reforme, neoklasicizma do belkanta kroz impresivan izbor audio i video priloga, fotografija koji svedoče o njegovoj bogatoj saradnji s vodećim svetskim pevačima, rediteljima i scenografima.

Posle izložbe Muti bi u Skalu početkom januara 2017. trebalo da gostuje s Čikaškim simfonijskim orkestrom, u kome kao umetnički direktor ima angažman do 2020. godine. Ovaj orkestar će u okviru evropske turneje od 11 koncerata dva održati u Skali. Generalni direktor Skale Aleksandar Pereira nazvao je Mutijev povratak „trenutkom koji su dugo čekali grad i svi ljubitelji muzike“.

Muti je u Skali debitovao 1981. kao dirigent u „Figarovoj ženidbi“, da bi već sledeću opersku sezonu u ovoj kući otvorio koncertom na kome su pevali Plasido Domingo, Nikola Đaurov, Mirela Freni i Renato Bruson. Na mesto umetničkog direktora došao je 1986, a zbog mešanja sa strane u njegov posao od 2. maja 2005, kad je dirigovao Bečkom filharmonijom, više nije kročio u Skalu, mada je bilo više pokušaja da se vrati.

Aleksandar Pareira je na tome radio od početka svog direktorskog mandata, a italijanska štampa tvrdi da je njegovo „udvaranje“ Mutiju pojačano poslednje dve godine, tokom kojih se i čuveni dirigent na društvenim mrežama pomirljivije oglašavao o temi povrataka u bivšu kuću. U Skali nisu gubili nadu da će se i Muti poput Klaudija Abada vratiti na njen podijum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari