Tri decenije likovnog stvaralaštva 1Foto: Nenad Kovacević

Izložba slika užičkog autora Đorđa Stanića, koja je otvorena pre neki dan u Narodnom muzeju Užice, može se pogledati do polovine aprila.

Retrospektivnom izložbom, koju čine ulja na platnu sa predelima gradova i sela, bogatog kolorita i neobične svetlosti, Stanić obeležava tri decenije uspešnog umetničkog stvaralaštva.

U njegovom radu, kako je primetila istoričarka umetnosti i kustoskinja Dragana Obradović, „zapaža se jasan kontinuitet u razvoju: logične promene, produbljivanje ideja, likovno sazrevanje izraza i stalno obogaćivanje slikarskog pristupa.”

– Izložene slike sam čuvao godinama i opremao ih za neki poseban trenutak za izlaganje, a neke od njih su prvi put pred užičkom publikom, objasnio je umetnik, koji je prvu izložbu priredio 1988. godine, još kao učenik OŠ „Andrija Đurović“ i tada postao najmlađi član Likovnog udruženja „Pivo Karamatijević“.

– Ceo naš kraj obiluje divnim predelima, a posebno su mi inspirativni predeli oko Bajine Bašte, Kosjerića i Zlatibora, svedočio je autor, čije će izložba, kako je najavljeno, gostovati i u drugim gradovima Srbije.

Đorđe Stanić je rođen 1973. godine u Užicu, gde živi i stvara. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Iako je na početku karijere slikao portrete i istorijske teme, postao je prepoznatljiv kao uspešan pejzažita. Bio je profesor likovne umetnosti u Užicu, a izlagao je na šezdesetak samostalnih i na mnoštvu kolektivnih izložbi u zemlji i inostarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari