Tribina: Kultura ne sme biti nužno zlo

Ostavite komentar


  1. Moral je stariji od država. Moralne vrednosti i kulturna uverenja imaju svoju bazu u tradiciji javnog mnjenja. Ne postoji – moral po sebi, prirodni moral; deskriptivna etika nas obaveštava o moralnim navikama naroda i društava kroz istoriju. Stabilnost neke kulture nalazi se u „gramatici ponašanja“ gde centralno mesto, pored pogleda na svet, zauzima i sistem vrednosti. Poremećaj u pogledu na svet i sistemu vrednosti nužno lančano vodi ka poremećaju i u celokupnom društvu. To je zato što te dve komponente, s jedne strane, opremaju članove te zajednice misaonim alatom, a s druge strane im obezbeđuju smisao njihovog delovanja i življenja. „Gramatika“ „primarne“ kulture je, znači, ono što ljudima otvara puteve kojima oni svojom voljom mogu da krenu ka proklamovanim normama i vrednostima… Nažalost udruženim političkim delovanjem od Gazistana 1987. naša „levica“ i „desnica“ potpuno su uništile srednju klasu u Srbiji, a građanska srednja klasa je politički i moralni imperativ i conditio sine qua non svake dobro uređene i uspešne države!

  2. Kultura je uvek bila na marginama,sto se tice ulaganja u istu. To nikada nije umanjilo kvalitet sadrzaja,pa tako ne ocekujem da ce se izgubiti entuzijazam umetnika,radnika iz ove oblasti i sve sto krasi nase kulturno blago.

  3. Srbija ima samo jedan kulturni centar u svetu i to onaj u Parizu, ali je prokomentarisao da i taj kulturni centar grca u problemima koji nemaju veze sa kulturom. Srbija ima predsednika koji rade na ekonomskom prosperitetu i razvoju naše države.

  4. Moral je stariji od država. Moralne vrednosti i kulturna uverenja imaju svoju bazu u tradiciji javnog mnjenja. Ne postoji – moral po sebi, prirodni moral; deskriptivna etika nas obaveštava o moralnim navikama naroda i društava kroz istoriju. Stabilnost neke kulture nalazi se u „gramatici ponašanja“ gde centralno mesto, pored pogleda na svet, zauzima i sistem vrednosti. Poremećaj u pogledu na svet i sistemu vrednosti nužno lančano vodi ka poremećaju i u celokupnom društvu.

  5. Politika je sastavni deo zivota, postavlja se pitanje koji nivo politike, pa i porodica ima svoju porodicnu politiku. Novac je taj koji kreira politiku pa i kulturnu.A gde je entuzijazam i zaostavstina. Neke stvari se rade i bez novca iz ljubavi, a i to je politika.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.