Tribina: Kultura ne sme biti nužno zlo 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Sve dok se politika doživljava kao nužno zlo nema kulturne politike, ocenio je večeras u Beogradu bivši ambasador Srbije pri UNESKO Darko Tanasković na tribini „Književnost i knjiga u kulturnoj diplomatiji Srbije“.

Tanasković je istakao da kultura suštinski mora da bude prisutna u svim oblastima života da bi jedna zemlja imala kulturnu politiku kojom može da ostvari određene ciljeve.

On je predočio da današnja Srbija ima samo jedan kulturni centar u svetu i to onaj u Parizu, ali je prokomentarisao da i taj kulturni centar grca u problemima koji nemaju veze sa kulturom.

Prema Tanaskoviću, da Srbija iako je mala zemlja ima visoko kvalitetnu književnost, ali da se mora voditi računa šta i kako se predstavlja svetu, odnosno šta se prevodi.

On je objasnio da savremeni svet ima sve manje interesovanja za knjigu i da je zato utoliko važnije pažljivo raditi na promociji domaće književnosti.

Književnica Vida Petrović Škero je saglasna da u savremenom svetu knjiga gubi značaj u borbi sa elektronskim zabavnim sadržajima.

Ona je, ipak, uverena da će knjiga opstati uprkos velikoj krizi.

Učesnike tribine u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu je pozdravio i ambasador OEBS Andrea Oricio koji je poručio da OEBS sprovodi politiku u velikoj meri sličnu kulturnoj diplomatiji i da tako podržava jačanje vladavine prava i ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari