Tribina „O neustrašivim ženama u velikim ratovima" u susret Međunarodnom danu ljudskih prava 1Foto: Promo

Nedovoljno poznata i uvek intrigirajuća priča O neustrašivim ženama u velikim ratovima posvećena kulturi sećanja na minule događaje, plemenite i herojske žene Srbije, naziv je tribine Beograda za početnike koja će biti održana u četvrtak 8. decembra, u velikoj sali Gradske opštine Grocka, u susret Međunarodnom danu ljudskih prava.

Organizatori događaja su Centar za kulturu Grocka, Gradska opština Grocka i Beograd za početnike u saradnji sa Muzejom žrtava genocida.

Gošće su Jasmina Tutunović Trifunov, istoričarka, viša kustoskinja u Muzeju žrtava genocida, Biljana Marcojević, istoričarka, kustoskinja u Muzeju žrtava genocida, dok je moderatorka skupa Smiljana Popov, novinarka, autorka i urednica serijala Beograd za početnike.

One su bile Neustrašive kad je na celom svetu vladao strah.

One nisu znale za strah u vreme Velikih, svetskih ratova.

One su svojom neustrašivošću postale simboli stradanja, heroizma i čovekoljublja.

One su naše Majke Hrabrosti.

One su naše Majke Knežopoljke.

One su Vasilija Zečević, Milunka Savić, Milica Tepić, Hilda Dajč, Diana Budisavljević…

Milunka Savić – srpska junakinja Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“ i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja…! Ranjavana je u borbama devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“.

Vasilija Vukotić – Još jedna heroina iz Velikog rata i Balkanskih ratova jeste „crnogorska vila“ kći serdara Janka Vukotića. Jedina žena koja je učestvovala u borbama na Mojkovcu. Mojkovac je otvorio vrata spasa nesrećnoj srpskoj vojsci i omogućio put ka pobedi. Da nije bilo Mojkovca ne bi bilo ni proboja Solunskog fronta, niti Velike pobede izvojevane u Velikom ratu.

Tribina „O neustrašivim ženama u velikim ratovima" u susret Međunarodnom danu ljudskih prava 2
Foto: Promo

Milica Tepić – poznata i kao Majka Knežopoljka, ovekovečena je na čuvenoj ratnoj fotografiji Žorža Skrigina koja je obišla svet. Fotografija iz januara 1944. kroz lik majke Milice sa sinom Brankom na leđima i kćerkom Dragicom, predstavlja simbol stradanja u Drugom svetskom ratu naroda Kozare i Potkozarja, kao i cele Jugoslavije, ali i simbol borbe za opstanak majke koja nije htela da se prepusti sudbini, niti dozvoli da sa decom završi u ozloglašenom logoru Jasenovac.

Hilda Dajč – dvadestogodišnja beogradska Jevrejka dobrovoljno je otišla u logor na Starom sajmištu kako bi pomogla svojim bolesnim i nemoćnim sunarodnicima. Ubrzo je shvatila da korača putem koji vodi u smrt. Ostavila nam je dirljiva pisma koja danas svedoče o njenom neustrašivom, duboko humanističkom i tragičnom putu. Pisma koja je napisala Hilda Dajč su redak dokument, iz kojih možemo pročitati u kakvim su uslovima živeli Jevreji u logoru na Sajmištu, u periodu od decembra 1941. do maja 1942. godine. Danas pisma Hilde Dajč možete videti u Jevrejskom istorijskom muzeja u Beogradu i Istorijskom Arhivu Beograda.

Tribina „O neustrašivim ženama u velikim ratovima" u susret Međunarodnom danu ljudskih prava 3
Foto: Promo

Diana Budisavljević – Posle napada Trećeg Rajha na Kraljevinu Jugoslaviju i završetka Aprilskog rata 1941. godine, sudbina srpskog civilnog stanovništva, pre svega dece u NDH, neodvojivo je vezana za Austrijanku Dianu Budisavljević i različite akcije pomoći koje je ona, zajedno sa svojim saradnicima, organizovala zokom rata.

Iako je upamćena po preuzimanju nekoliko hiljada srpske dece iz jasenovačkih logora tokom leta 1942. godine, neophodno je sačuvati od zaborava i Dianinu upornu borbu da se spasenoj deci obezbedi smeštaj, hrana, medicinska nega, odeća i ostale potrepštine, ali i da se najmlađima sačuva identitet, kako bi saznali ko su, čiji su i odakle su.

Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari