Tribina u Domu omladine Beograd: U fokusu "Ko živ, ko mrtav", akciona krimi komedija o beogradskim detektivima 1Foto promo Dom omladine Beograd

 

Ciklus „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograde (DOB), posle letnje pauze nastavlja se u petak, 15. septembra od 20 časova tribinom „Družba i služba – a koje je vaše smrtonosno oružje?“, koja je posvećena debitantskom rediteljskom ostvarenju „Ko živ, ko mrtav“ glumca Radeta Ćosića.

Ovaj film nedavno je ovenčan Nagradom publike na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, na 58. Filmskim susretima u Nišu Stefan Jevtović osvojio je titulu Glumca prve festivalske večeri, kao i specijalno priznanje festivalskog žirija.

„Ko živ, ko mrtav“ žanrovski je određen kao akciona krimi-komedija, koju Ćosić zajedno sa Markom Backovićem i Dimitrijem Vojnovim potpisuje i kao scenarista, i uz Jevtovića igra i jednu od glavnih uloga.

U glumačkoj ekipi „Ko živ, ko mrtav“ su i Ljubomir Bandović, Milan Vasić, Dragana Mićalović, Dragan Marinković Maca, Branislav Bane Zeremski, Tijana Pečenčić, Miloš Đorđević i Alzan Pelešić.

Priča filma prati beogradske detektive za ubistva Trivana i Selju, koji se suočavaju sa onim sa čim se suočavaju tipični policajci – šefom mafije, čudnim osumnjičenima, još čudnijim doušnicima, ubistvom devojke koja je bila upletena u neke sumnjive poslove…

Zbog istine koju jure oni će okrenuti čitav svet protiv sebe, ali naglavačke.

– Film „Ko živ, ko mrtav“ trebalo bi da bude prvi buddy movie u srpskoj kinematografiji. Pod velikim uticajem holivudskih filmova iz 80-ih i 90-ih, na kojima sam odrastao – izjavio je Ćosić.

– Backoviću i meni inspiracije su bili „Smrotnosno oružje“, „Loši momci“, „Tango i Keš“, a i „Policajajc sa Beverli Hilsa“, iako Edi Marfi u tom filmu nema partnera, kao i „48 sati“ čuvenog Voltera Hila, sa Marfijem i Nikom Noltijem.

Na kraju je došlo do toga da film i režiram – što nije bio prvobitni plan – ali mi je drago da se dogodilo, pošto mi je to bila davnašnja želja. Veliku zahvalnost dugujem Dimitriju Vojnovu i sjajnom direktoru fotografije Igoru Maroviću.

Imao sam veliku podršku, postupali su prema meni kao prema sinu jedincu, to znam, pošto i jesam jedinac – rekao je Ćosić, dodajući da je postati reditelj, takođe, kruna karijere svakog glumca.

U autorskoj ekipi akcione krimi – komedije „Ko živ, ko mrtav“ su i kompozitor Novak Ašković, scenograf Nikola Nikolić, kostimografkija Kristina Savić, a producirali su ga Apollon, Telekom Srbija i Cinemashina.

Tribinu vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, u razgovoru će, pored Ćosića, učestvovati i Stefan Jevtović i drugi članovi ekipe filma, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari