Tribina u znak obeležavanja 50 godina od smrti Džona R. R. Tolkina 1Foto: Festival-Art-anima/Promo

Ovogodišnji Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće u znaku velikog lingviste i pisca Džona R. R. Tolkina a tribina posvećena njemu održaće se u četvrtak, 06. jula, u Kulturnom centru Grad, od 18 i 15 časova.

Naime, iako je preminuo pre pola veka, njegova dela protkana izuzetnom maštom, i danas fasciniraju ne samo čitaoce već i teoretičare književnosti, lingviste i publiciste.

Tribina povodom obeležavanja 50 godina od smrti Džona R. R. Tolkina, nosi naziv: „Tolkin – život, delo, teorija i fandom“.

Na tribini će govoriti: dr Marko Vasić, poznati tolkinolog, koji je angažovan kao stručni saradnik na prevodima Tolkinovih knjiga; Jelena Vitezović, jedan od prevodilaca knjige „Svetovi Dž.R.R. Tolkina“ autora Džona Garta; dr Nataša Tučev profesor Angloameričke književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu, i Stormy Kele – član grupe DS Cosplay i strastveni ljubitelj Tolkinovog stvaralaštva. Moderator će biti Vlado Rukavina.

Među temama o kojima će biti reči, naći će se složeni Tolkinov književni postupak i način kako je gradio svet zasnovan na izuzetnom poznavanju lingvistike i mitologije. Razgovaraće se o inicijalnom prijemu Tolkinovih dela od strane stručne javnosti prilikom prvog objavljivanja. Biće reči i o doprinosu Tolkinovog stvaralaštva žanru fantastike, adaptacijama njegovih dela u druge medije, uticaju na popularnu kulturu, kao i o novim uvidima i perspektivama koje pruža knjiga „Svetovi Dž.R.R. Tolkina“.

Ulaz na tribinu „Tolkin – život, delo, teorija i fandom“ je slobodan, kao i na sve ostale programske celine IX Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“.

Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo, zajedno sa partnerskim organizacijama – Klubom za kulturu i umetnost SKAZ i grupom DS Cosplay.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari