Tribina „Žena koja je pucala na kralja“ u okviru ciklusa „Beograd za početnike“ 1Foto: Promo

 

U petak, 28. aprila u 18:30h, u Galeriji 73, u Požeškoj 83a, u okviru ciklusa tribina „Beograd za početnike“, razgovaraće se o Ilkinom atentatu.

Ko je bila prva žena u istoriji Srbije koja se drznula da puca na kralja?

Na aprilskoj tribini „Beograd za početnike“ pričamo o čuvenom Ilkinom atentatu, neuspelom pokušaju Jelene-Ilke Marković da ubije kralja Milana, u Sabornoj crkvi, hicem iz revolvera, 1882.

Reč je o veoma zanimljivom životu i delovanju prve atentatorke u istoriji Srbije.

Jelena – Ilka Marković (rođ. Bajić), supruga Jevrema Markovića, opozicionog poslanika i uspešnog vojnog komandanta, pripada intelektualnom krugu građanske klase, krugu prvih srpskih socijalista koji su se borili protiv apsolutizma kralja Milana za preobražaj srpskog društva u narodnu državu.

Atentat na kralja Milana bila je osveta za ubijenog muža, pukovnika Jevrema Markovića (brata Svetozara Markovića), streljanog zbog topolske bune. koju je kovala pune 4 godine.

Ilka je osuđena 12. aprila 1883. na smrt streljanjem, potom pomilovana, ali je uskoro nađena zadavljena u požarevačkom zatvoru.

Zbog atentata uhapšena je i Ilkina rođaka Lena Knićanka, najlepša žena tadašnjeg Beograda, koja je takođe nađena obešena u zatvoru 28. marta 1883, i to u jezivim ćelijama Rimskog bunara.

Oba ubistva dogodila su se pod sumnjivim okolnostima: vojnik na straži kod Lene Knićanke, takođe je ubijen.

U oba slučaja po jedan lekar iz komisije za uviđaj izdvojio je svoje mišljenje da se ne radi o samoubistvu (kod Knićanke bio je to Lazar Paču).

Godine 1891. kralj Milan i Milutin Garašanin optuživali su se u štampi kao naredbodavci ubistva. Kralj Milan je pokušao da atentat iskoristi protiv radikala, ali isleđivanje nije dokazalo njihovo učešće.

O jednom od najkontroverznijih atentata u istoriji Srbije pričaće nam gost Smiljane Popov – Dragoljub Stojković, novinar i pisac knjige “Poslednji greh: Slučaj gospođe Markovićke; Beogradska tragedija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari