Trio „Down the Rabbit Hole“ i savremeni program u punom sjaju 1 Foto: Emir Memedovski

U Galeriji Zavoda za kulturu Vojvodine u Novom Sadu, priređen je još jedan koncert savremene muzike u okviru programa 2K+, a povodom serijala koncerata kamerne muzike koji se u ovoj instituciji održava do kraja godine.

Ovom prilikom nastupio je specifičan trio „Down the Rabbit Hole“, koga čine perkusionistkinja Kaja Farski iz Hrvatske, violončelistkinja Hana Kolbel iz Nemačke i klarinetistkinja Filipa Boteljo iz Portugala. Trio dolazi iz Brisela, a njihova zajednička saradnja započeta je ove godine na Visokoj umetničkoj školi u Gentu u sklopu programa za savremenu muziku, koji sve članice ansambla studiraju.

Ove mlade umetnice povezuju afiniteti prema savremenoj muzici i novitetima na modernoj muzičkoj sceni, posebno onima koji zahtevaju manje tipičan pristup i prezentaciju.

Izbor repertoara podrazumevao je upotrebu savremenih tehnika sviranja na klasičnim instrumentima, glasa, vanmuzičkih detalja pomoću kojih se stvara zvuk, ali i upotrebu tela, dodira, scenografije i rasvete. Koncert je otvoren improvizacijom članica ansambla čime su demonstrirale mogućnosti na instrumentima koje će koristiti tokom koncerta, posle čega su se nadovezale na jedno od popularnijih ostvarenja za neinstrumente „Muzika za sto“ belgijskog kompozitora Tijeri de Meja, koje podrazumeva dobijanje zvuka uz upotrebu specijalnih drvenih stolova koji su dodatno ozvučeni. Drugo na programu, delo danskog kompozitora Simona Stin-Andresena „Teškoće u praksi“ , koristi vanmuzičke elemente za stvaranje zvuka kao što su papir, balon i slično, ali od izvođača zahtevaju i mimiku lica, disanje i specifične zvukove koji se reprodukuju glasom ili ustima.

Kompozicija pisana specijalno za ovaj ansambl i premijerno izvedena na ovom koncertu je „Lullatron“ novosadskog autora Svetozara Nešića. Kompozicija pruža mogućnost improvizacije što izvođačima daje slobodu da izraze svoje umetničke sposobnosti i kreativnost, a pored violončela i klarineta u upotrebi su mnogi udarački instrumenti sa određenom visinom tona kao što su metalofon, triangl i mnogi drugi, koji oblikuju delo u „metalnu“ zvučnu „sliku“ koja odiše čitavom kompozicijom. „Down the Rabbit Hole“ su za kraj pripremile delo koje je transkribovano za njihov ansambl, „Majdan“ francuskog autora Lea Kolana koristeći proširene tehnike instrumenata i slobode u izvođenju.

U punoj galeriji Zavoda, ovaj koncert je publika prihvatila gromoglasnim aplauzom, što potvrđuje stav da postoji izvestan krug poštovalaca modernog zvuka, ali da je sredini kao što je naša potrebno mnogo vremena da se potpuno uključi u moderne pravce umetničke muzike na polju edukacije, izvođaštva i stvaralaštva.

„Što se tiče klasičnog repertoara, za ovako specifičan ansambl nema puno kompozicija, tako da mi, ili transkribujemo dela za naš sastav ili sarađujemo sa kompozitorima koji pišu sa naš ansambl.

Sarađivale smo sa francuskim kompozitorom Frederikom Berijerom, zatim sa nekoliko kompozitora iz Belgije, iz Engleske. S obzirom na to da smo mlad ansambl, u smislu nastanka, tek nam predstoji izvođenje novih dela. Naša želja je da radimo sa kompozitorima jer je to ’živa crta’ savremene muzike koja se ne može dogoditi kad se svira Bah ili Mocart, što, naravno, nije bez vrednosti, ali drugačiji je pristup muzici koja je stara i čiji autor nije živ, za razliku od savremene muzike u kojoj imamo tu mogućnost da kompozitor ne piše za određeni instrument već za određenu osobu, a ta osoba sa sobom nosi svoje karakteristike, identitet i način sviranja, pa se na taj način uvek kreiraju zanimljiva dela, svojstvena konkretnom ansamblu. To je posebno, jer doda viši nivo samoj kompoziciji i samoj saradnji, ističe perkusionistkinja Kaja Farski.

Po rečima mladih muzičarki, već sledećeg vikenda imaju rezidenciju u mestu pored Brisela, za pripremu projekta „Džuboks“ koji će biti izveden sledeće godine, a namenjen je mladoj publici.


Dva koncerta u nedelju

Serijal koncerata kamerne muzike nastavlja se u Novom Sadu u Zavodu za kulturu Vojvodine (Vojvode Putnika 2) u nedelju, 3. decembra sa dva koncerta. Duo harfi – Milena Stanišić i Ivana Pavlović nastupa od 19:30 a od 21 sat nastupa Ansambl Restrikcije koga čine: Dunja Crnjanski – klavir, Filip Đurović – bubnjevi, Milan Milojković – gitara, elektronika, Nemanja Sovtić – trombon i Vasa Vučković – klarinet.
Biće to deveti i deseti koncert iz serijala koji će se do kraja godine dešavati u galeriji Zavoda za kulturu Vojvodine, a u kom će nastupiti više od 20 ansambala. Ansambli su izabrani po Javnom pozivu koji je Zavod raspisao u septembru ove godine, a uslov za učešće bio je repertoar na kom se nalaze kompozicije domaćih autora i one napisane u 21. veku. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari