Trube i humanitarna akcija u znak sećanja na Šabana Bajramovića 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Uz zvuke trube i humanitarnu akciju organizacija „Operimo ruke otvorimo srce“ , „Anđeli čuvari“ i Federacija osnovaca, srednjoškolaca i studenata, u Nišu je danas obeležena 13. godišnjica smrti Šabana Bajramovića.

Članovi „Crnih mambi“, benda koji nastavlja tradiciju orkestra sa kojim je Bajramović nastupao, izveli su jednu od njegovih najpoznatijih numera, „Sajbija“ . Ovaj bend je, inače, već četiri godine organizator muzičkog festivala „World and Gipsy music festival – Me sem Šaban (ja sam Šaban)“, koji će ove godine će biti pomeren za 20. juni.

– Zbog epidemioloških mera, sada smo odlučili da obeležavanje godišnjice Šabanove smrti i sećanje na njega bude humanitarnog karaktera. Učesnike i koncerte na festival najavićemo kasnije- rekao je Nebojša Saitović, vođa „Crnih mambi“ i predsednik FROS-a.

FROS, “Operimo ruke otvorimo srce” i “Anđeli čuvari” su danas uručile humanitarnu pomoć predstavnicima niških gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja, a one će je rasporediti školama prema potrebama. One su niškim školama između ostalog donirale četiri difuzera za dezinfekciju ruku, 4.700 komada dečjih i 1.000 komada zaštitnih maski za odrasle, magnetne table za učenje, „montesori“ edukativni sto, obrazovne igre za učenje, različite knjige i dečiju garderobu i obuću.

Šaban Bajramović (1936- 2008) je bio jedan od najslavnijih i najpopularnijih romskih pevača, kompozitora i pesnika. Snimio je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama. Magazin Tajm ga je uvrstio među deset najvećih bluz pevača na svetu, a gran pri Internacionalnog džez festivala Nišvil, koji se godinama dodeljuje za fuziju džeza sa drugim muzičkim stilovima, nosi njegovo ime.

Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi Bajramović je nastupio i u Indiji, gde je zvanično proglašen Kraljem svetske romske muzike. Njegovo izvođenje pesme „Đelem Đelem“ izabrano je za himnu Roma.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.