Trube i humanitarna akcija u znak sećanja na Šabana Bajramovića 1Spomenik Šabanu Bajramoviću na Nišvilu: Foto FoNet/Kostadin Kamenov

Uz zvuke trube i humanitarnu akciju organizacija „Operimo ruke otvorimo srce“ , „Anđeli čuvari“ i Federacija osnovaca, srednjoškolaca i studenata, u Nišu je danas obeležena 13. godišnjica smrti Šabana Bajramovića.

Članovi „Crnih mambi“, benda koji nastavlja tradiciju orkestra sa kojim je Bajramović nastupao, izveli su jednu od njegovih najpoznatijih numera, „Sajbija“ . Ovaj bend je, inače, već četiri godine organizator muzičkog festivala „World and Gipsy music festival – Me sem Šaban (ja sam Šaban)“, koji će ove godine će biti pomeren za 20. juni.

– Zbog epidemioloških mera, sada smo odlučili da obeležavanje godišnjice Šabanove smrti i sećanje na njega bude humanitarnog karaktera. Učesnike i koncerte na festival najavićemo kasnije- rekao je Nebojša Saitović, vođa „Crnih mambi“ i predsednik FROS-a.

FROS, “Operimo ruke otvorimo srce” i “Anđeli čuvari” su danas uručile humanitarnu pomoć predstavnicima niških gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja, a one će je rasporediti školama prema potrebama. One su niškim školama između ostalog donirale četiri difuzera za dezinfekciju ruku, 4.700 komada dečjih i 1.000 komada zaštitnih maski za odrasle, magnetne table za učenje, „montesori“ edukativni sto, obrazovne igre za učenje, različite knjige i dečiju garderobu i obuću.

Šaban Bajramović (1936- 2008) je bio jedan od najslavnijih i najpopularnijih romskih pevača, kompozitora i pesnika. Snimio je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama. Magazin Tajm ga je uvrstio među deset najvećih bluz pevača na svetu, a gran pri Internacionalnog džez festivala Nišvil, koji se godinama dodeljuje za fuziju džeza sa drugim muzičkim stilovima, nosi njegovo ime.

Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi Bajramović je nastupio i u Indiji, gde je zvanično proglašen Kraljem svetske romske muzike. Njegovo izvođenje pesme „Đelem Đelem“ izabrano je za himnu Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari