"Tu je sve što nije imalo gde": "Ukrštene reči" Zorana Kostića Caneta - zbirka poezije čuvenog muzičara u kojoj je svaka pesma suočenje 1Foto Aleksandra Ćuk

“Ti koji čitaš ovo /ne očekuj mnogo./Ovde nema opisa prirode i mitskih stvorenja. /Tu je sve što nije imalo gde/ Od jednoga čoveka unapred napisano, životom potpisano”, stoji na početku Prologa zbirke poezije “Ukrštene reči” muzičara Zorana Kostića Caneta frotmena Partibrejskersa, koju je objavila izdavačka kuća Laguna.

Knjiga je, kako stoji na njenom početku “posvećena Olgici”, a kako se navodi u njenoj recenziji to “nije ljubazna knjiga”.  Dramaturškinja Ivana Dimić kaže da  čitalac iz nje neće moći spokojno sebi da recituje poeziju.

„ Svaka pesma je ovde, ne susret, već suočenje. Držaće te budnim, neće ti dati da predahneš, imaćeš neprekidno utisak da te posmatra ogledalo Ovde pesme viču i kad šapuću, misli su oštrih ivica i durske i molske. Rime su nekad prekori, nekad rugalice. Zato što se u ovim pesmama jedan čovek beskompromisno hvata ukoštac sa sudbinom i životom: svojim, ali i tvojim.Što je duže čitaš, ova knjiga te više zabrinjava, rastužuje, i sve više te se tiče. Kad je savladaš do kraja, naći ćeš jednu tanku zlatnu nit: ovo je knjiga koja će ti dati hrabrosti i neće te ostaviti bez nade,“ zaključuje Ivana Dimić

Promocija Ukrštenih reči (Laguna) biće organizovana krajem marta a za kraj ove vesti još jedan Canetov stih:

„Unapred mrtvi, za besmrtnost se borimo/ Živećemo u onome što stvorimo“ .

Zbirka poezije Zorana Kostića Caneta objavljena u izdanju Lagune je već dostupna u svim knjižarama, a može se kupiti i onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari