Kejt MortonFoto: Rhododendrites / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

 

Za svoj 101. književni klub, koji se tradicionalno održava svakog prvog petka u mesecu u knjižari „Bukmarker“ u beogradskom SKC-u, izdavačka kuća Laguna odabrala je prvi roman australijske književnice Kejt Morton „Kuća u Rivertonu“.

Ova knjiga objavljena u Velikoj Britaniji 2007, u Laguni se pojavila početkom oktobra 2022, u prevodu Branislave Radević Stojiljković, a o njenoj višeslojnosti i uspehu u SKC-u govoriće prevoditeljka Olivera Nićiforović.

Pisan u najboljoj tradiciji engleskih saga, roman “Kuća u Rivertonu” je istorijski, ljubavni, ratni, porodični i socijalni roman u kome se ideja o filmskom oživljavanju decenijama starog, gotovo zaboravljenog misterioznog samoubistva uspešnog mladog pesnika Robija Hantera pretvara u otkrivanje dugo čuvane porodične tajne i iskupljenje 98. godišnje Grejs Bredli, jedinog živog svedoka tragedije u Rivertonu.

U 101. Laguninom književnom klubu tema prvi roman Kejt Morton „Kuća u Rivertonu“: Najbolji književni debi svih vremena 1

Kejt Morton detaljno prikazuje britanski klasno uređen svet i društveni poredak uoči Prvog svetskog rata, tektonske promene koje ovaj rat donosi, kao i generacijske često nepremostive razlike u shvatanju društvenih pravila koja su važila na početku 20. veka.

Ona piše detaljno, iscrpno, ubedljivo, ali ne bez duha, a na mahove i cinizma, prateći teške sudbine svojih glavnih likova. Njih će tragično zapečatiti jedna naizgled bezazlena laž i nesporazum iz detinjstva kojima je glavna junakinja i “pripovedač” porodične priče iz Riventona Grejs Bredli prikrila potajnu strast prema knjigama o Šerloku Holmsu, koje uoči Prvog svetskog rata nisu bili poželjno i dozvoljeno štivo za poslugu, iako će se kasnije ispostaviti da je Grejs mnogo više od toga.

Radnja ima dva paralelna toka koji se prepliću u rasponu od 1914. do 1999, kad počinje snimanje filma o tragediji u Riventonu.

Za prvi roman Kejt Morton “Kuća u Riventonu” tvrdi se da je “jedan od najuspešnijih književnih debija svih vremena” – uredni Britanci prebrojali su da je u prvoj nedelji od objavljivanja samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prodato 63.218 primeraka ove knjige.

Ona uživa status mnogonagrađivanog pisca svetskih bestselera.

Od njenih sedam romana, Laguna je objavila šest, nedostaje samo poslednji – triler “Povratak kući”, koji je u SAD, Kanadi i Španiji već na vrhu književnih top-lista.

Kejt Morton rođena je 1976. u Australiji.

Iako kaže da je od detinjstva strasni čitalac, svoju budućnost najpre je videla u pozorištu – studirala je u koledžu Triniti i na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti u Londonu, da bi u Australiji nastavila studije iz engleske književnosti.

Njene knjige prevedene su na 38 jezika u 45 država širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari