U Ateljeu 212 započeo rad na predstavi "Akademija smeha", u režiji Milice Kralj: Priča o političkoj cenzuri, cenzorima, ličnoj i umetničkoj hrabrosti 1Foto promo Anđa Brstina/Atelje 212

 

Svom repertoaru na kraju ovogodišnje sezone Atelje 212 dodaje još jedan naslov, dramu savremenog japanskog pisca Kokija Mitanija „Akademija smeha“, u režiji Milice Kralj, a ova predstava premijerno će biti izvedena u okviru glavnog programa 31. Beogradskog letnjeg festivala BELEF.

U uzbudljivom delu za dva glumca igraju Ljubomir Bandović i Uroš Jakovljević, tekst je sa japanskog jezika preveo Darko Nedeljković, a u autorskoj ekipi predstave su i scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Selena Orb, i kompozitorka Janja Lončar.

Mitanijeva „Akademija smeha“ zasniva se na istorijski istinitim činjenicama: početkom Drugog svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora, koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima širom Japana.

U Ateljeu 212 započeo rad na predstavi "Akademija smeha", u režiji Milice Kralj: Priča o političkoj cenzuri, cenzorima, ličnoj i umetničkoj hrabrosti 2
Foto promo Anđa Brstina/Atelje 212

Na ovom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora, cenzure, umetničke i lične građanske hrabrosti, odnosa vlasti prema pozorištu…,  postavljajući istovremeno i pitanje imamo li pravo na komediju i smeh u kriznim vremenima.

Drama „Akademija smeha“ ( Warai na Daigaku ) premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nagrađena je uglednom Yoimuri pozorišnom nagradom, po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua i u produkciji Toho studija, a danas se izvodi na scenama širom sveta.

Zanimljivo je da je ovom komedijom, posle pauze od skoro pedeset godina, jedan japanski komad na repertoaru srpskog pozorišta.

Koki Mitani (1961) je jedan od najpoznatijih japanskih dramskih pisaca, scenarista, glumaca i reditelja, diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Univerzitetu, i za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je prestižnim japanskim Ordenom Purpurne ogrlice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari