U autentičnom okruženju počinje ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala studentkog dokumentarnog filma “Bistre reke” 1Foto: Promo

Treće izdanje Međunarodnog festivala studentkog dokumentarnog filma “Bistre reke” biće održano od 13. do 16. jula u Temskoj, u starom ali oživljenom bioskopu na desnoj obali Temštice.

Publika će imati priliku da pogleda trideset pet ostvarenja filmskih autora iz celog sveta.

U autentičnom okruženju, spoju iskonskog i savremenog, gledaćemo filmove koji nam pričaju najrazličitije ljudske sudbine, povezane jednim zajedničkim imeniteljem: prirodom i kako živeti u skladu sa njom, u trenucima kada joj je čovečanstvo skoro sasvim okrenulo leđa. “Tvoj dom je priroda! Tvoj dom je svuda! Apsolutna sloboda!” , govori jedan od junaka sa platna.

Ove godine, “Bistre reke” se menjaju, bujaju, rastu. Festival je obogaćen filmskim kampom, koji će u okviru festivala trajati od 10. do 16. jula, gde će mladi autori iz zemlje snimati svoje dokumentarne filmove, inspirisane veličanstvenom Starom planinom i životom na njoj. Festival organizuje i niz filmskih i kreativnih radionica za studente, učesnike kampa i sve zainteresovane goste festivala, stanovnike Temske. Pričaćemo o montaži u dokumentarnom filmu, režiji, kostimografiji, a na izletištu “Krivi vir” nas svakoga dana očekuje razgovor sa prisutnim autorima. Posebno zadovoljstvo nam predstavlja što će se ovog puta u festival i kreativne radionice biti uključena deca predškolskog i školskog uzrasta iz Pirota, kao i pirotski gimnazijalci, sa smera za scensku i audio-vizuelnu umetnost, koji će učestvovati u stvaranju dokumentarnih filmova.

A najmlađi deo publike susrešće se sa filmskom magijom, uz radionice pripremljene samo za njih, gde ćemo praviti optičke igračke i upoznavati se sa svetom filma.

Selektori festivala (Bostjan Mašera, Nikola Polić i Narcisa Darijević Marković) imali su ove nimalo lak zadatak, da od 1212 prijamljenih filmova, odaberu one koji će biti deo selekcije, profesionalne i studentske. Izbor čine 34 filma, koja nas vode na uzbudljivo putovanje. Ono počinje u Slovačkoj, da bismo preko Španije, Nemačke, Italije, Francuske i Ukrajine stigli i do Pakistana, Irana…a onda dalje do Meksika i Argentine, sve do Rusije, Crne Gore i Srbije. “Okretanje čoveka ka prirodi i potraga za specifičnim rediteljskim rešenjima u okviru naracije dokumentarnog filma, koji se često poigrava sa elementima igranog i animiranog postupka, prepoznatljivi su u odabranim filmovima.”, poručuju selektori.

Film “Prilagođeni”, reditelja Dejana Petrovića će otvoriti ovogodišnji festival. Film je tokom prošle godine imao uspešan festivalski život u celom svetu i bio ovenčan mnogobrojnim nagradama na najprestižnijim festivalima dokumentarnog filma.

Umetnička direktorka festivala, Narcisa Darijević Marković, poručuje, kako na “obalama bistrih reka Srbije, želimo da podstaknemo bistre umove studenata na kreativnost, hrabrost i sveže ideje. Baveći se ekološkim temama u najširem smislu reči, posebno smo ponosni na okolnost što se festival održava daleko od velikih kulturnih centara u netaknutoj prirodi…”

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, posebno se zahvaljuje na podršci Ministarstvu kulture i informisanja, gradu Pirotu, domu kulture “Pirot” i “Zastava filmu”.

Direktor festivala, Saša Sailović, ističe kako ima “nečeg magičnog u povratku na obale Temštice…”, kako je Temska, “…osvojila sve…”.

Sa radošću iščekujemo poznati žubor reke, druženje sa starim prijateljima i upoznavanju novih, sve uz susret sa onim što nas sve spaja, a to je film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari