U Beograd na vodi stiže i Muzej Nikole Tesle: Gde bi mogao da bude smešten? 1Foto: Kristina Bondžulić

Muzej Nikole Tesle u Beogradu trebalo bi do 2027. godine da se nađe na novoj adresi. Vlada Srbije je još 2020. godine donela odluku da muzej bude preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“ na Dorćolu, ali se u međuvremenu predomislila, pa će se postavka o najvećem srpskom naučniku ubuduće nalaziti u Beogradu na vodi.

Nakon što je u Beogradu na vodi otvoren restoran poznatog britanskog kuvara Džejmija Olivera i najavljen koncert poznatog rok muzičara Nika Kejva, novoizgrađeno naselje na obali Save dobiće novu atrakciju – Muzej Nikole Tesle, otkrila je ministarka kulture Maja Gojković.

„Najvažniji projekat koji je Ministarstvo kulture predložilo da uđe u ‘Srbija 2027’ jeste Muzej Nikole Tesle jer zaslužuje bolji prostor u kome će moći da se izloži čitava postavka onog što muzej poseduje, a sada je veliki deo materijala u podrumu. Vlada je donela odluku da novi prostor muzeja bude na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu, i radi se projektni zadatak“, izjavila je Gojković za NIN.

Pored nedostatka prostora u zdanju u Krunskoj ulici, u kom se trenutno nalazi Muzej Nikole Tesle, još jedan razlog za selidbu mogla bi da bude restitucija.

Agenciji za restituciju je još u februaru 2014. godine podnet zahtev za vraćanja kuće u Krunskoj starim vlasnicima. Muzej Nikole Tesle ipak ne bi mogao da doživi sudbinu Muzeja automobila, koji je nedavno ostao „beskućnik“ upravo usled restitucije.

Naime, direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić objasnio je još 2020. godine da dok je zakonski regulisana namena objekta u Krunskoj kao muzejskog, nema šanse da se on vrati potomcima industrijalca i političara Đorđa Genčića.

„Muzej nauke će biti napravljen i treba da bude vezan za ime Nikole Tesle, a što se tiče pravnih problema, mi sad ne možemo da vratimo (objekat u Krunskoj) dok je namena objekta muzejska“, govorio je tada Sekulić za Tanjug.

Teslin muzej u Fabrici hartije?

Portal eKapija podseća da je poznato je da je plan Beograda na vodi da se širi ka Sajmu, a na potezu od Gazele ka Sajmu već su predstavljeni planovi za gradnju budučih stambenih kvadrata, odnosno poznato je koje površine će oni zauzeti.

Takođe, dodaje ovaj portal, poznato je i to da baš na tom potezu jedan objekat, koji od 2013. ima status spomenika kulture, mora da bude očuvan, a što je predviđeno i prvobitnim Prostornim planom područja posebne namene za Beograd na vodi. Reč je o Fabrici hartije Milana Vape odnosno zgradi poznatoj i kao Jugošped.

Naznake da bi ovaj prostor, koji trenutno koriste alternativni muzičari u Beogradu, mogao da postane novi dom Muzeja Nikole Tesle dolaze i iz same kompanije „Beograd na vodi“.

Naime, ubrzo nakon intervjua Maje Gojković za NIN, ova kompanija je na svom sajtu najavila početak prodaje stanova u objektu „Nova“, čija je izgradnja planirana kod Mostarske petlje, a kao jedan od aduta za privlačenje budućih stanara navode upravo novi muzej u neposrednom komšiluku.

„BW Nova stanarima nudi vrhunske standarde stanovanja u srcu prestonice. Kulturni, rekreativni i sadržaji za slobodno vreme su nadomak praga i obuhvataju multifunkcionalni centar za kulturu i inovacije Ložionica, novu zelenu pijacu, hotel sa 4 zvezdice, muzej u rekonstruisanoj zgradi nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape i terene za padel“, poručuje „Beograd na vodi“ na svom sajtu.

Na stranici posvećenoj ovom projektu navodi se i da je reč o Muzeju nauke i tehnike, koji već ima svoj dom u zgradi stare termoelektrane, u Skenderbegovoj ulici na Dorćolu. Budući da selidba ovog muzeja nije u najavi, vrlo je moguće da će Fabrika hartije zapravo postati Teslin muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari