Na sedmom Nacionalnom konkursu mladih slikara u organizaciji Niš art fondacije (NAF) prvu nagradu osvojila je Tijana Kojić (Beograd), drugu Milan Nenezić (Beograd) a treću Milan Hrnjazović (Valjevo), saopšteno je preksinoć na svečanom otvaranju izložbe „Mladost 2012“ u Galeriji DIN Filip Moris u Nišu.


– Šta da kažem osim da sam presrećna i da me jedna ovakva nagrada jako, jako obavezuje- bio je prvi utisak mlade laureatkinje (24), koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku Konzervacija i restauracija slika, a u svoj CV već ubeležila više od devedeset grupnih internacionalnih izložbi, nekoliko samostalnih izložbi i niz nagrada i priznanja na polju slikarstva i grafike.

Drugonagrađeni Nenezić (28), koji je do sada više puta učestvovao na nacionalnom konkursu „Mladost“, kaže da je nagrada izuzetno priznanje, a da će mu njen novčani deo pomoći da nastavi da radi.

– Kupiću materijal, uložiću u produkciju i sačuvaću svoj atelje – rekao je ovaj akademski slikar, koji je diplomirao 2008. kao stipendista Fonda za mlade talente, sudelovao na više grupnih izložbi, uspešno eksperimentisao sa pop kulturom, digitalnim medijima, novom tehnologijom, pa i pornografskim elementima u umetnosti. – Nisam očekivao nagradu, smatrao sam velikim uspehom da uđem u najuži izbor, a da se moja slika nađe na ovoj izložbi – bio je skroman trećeplasirani Hrnjazović (29), akademski slikar sa više od deset izložbi u zemlji i svetu, među kojima su i tri izložbe sa konkursa NAF-a.

Novčani iznos prve nagrade je 10.000 evra, druge 5.000, a treće 3.000 evra. Na izložbi u Nišu predstavljena su 64 najbolja rada po oceni žirija u čijem su sastavu Radovan Lale Đurić, slikar i osnivač NAF-a, i članovi Fondacije Neda Arnerić i Kristina Ristić. Na ovogodišnji konkurs je, inače, pristiglo oko 2.000 radova koje je poslalo oko hiljadu mladih umetnika iz čitave Srbije, što je više nego na bilo kom konkursu NAF-a do sada. Konkurse i izložbe NAF-a, kao i druge akcije koje Fondacija organizuje, finansijski podržava kompanija Filip Moris.

Osnivač NAF-a Lale Đurić, koji već decenijama živi i radi u Njujorku, kaže da je kvalitet radova na ovogodišnjoj izložbi visok, ali da on to od mladih i očekuje. On dodaje da im NAF daje šansu da njihovi radovi budu viđeni na izložbama u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, kao i u katalozima koji se šalju na brojne adrese u zemlji i svetu, a da kroz takmičenje i nagrađivanje provere svoje potencijale.

– Nastojimo da im otškrinemo vrata za stvaranje karijera i u Srbiji i u svetu. Moja želja je da oni ostanu u svojoj zemlji, da ne beže u svet, a da u taj svet povremeno odlaze, izlažu i prave karijere- kaže Đurić za Danas.

Neda Arnerić ističe da je na ovogodišnjoj izložbi moglo da se nađe i duplo više „najboljih“ radova, a da je žiri dva dana većao jer su nagrade samo tri. Ona kaže da su ove godine radovi življi i u bojama mladosti, kao da su se mladi okrenuli sebi, ostavljajući po strani sve ono što se dešava mimo njih. Član Fondacije Jovan Ćirilov dodaje da su dela mladih autora ove godine smelija nego svih prethodnih. Pol Rajli, generalni direktor kompanije Filip Moris Srbija, zaključuje da ovogodišnja izložba mladih ima ono što se zove zapanjujući kvalitet.

Posle Niša izložba „Mladost 2012“ 24. maja seli se za Beograd, u Muzej Pošte Srbije, u ulici Majke Jevrosime 13. Postavka bi i u Beogradu trebalo da bude izložena deset dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari