U čast 39. Svetskog dana muzike koncerti i operske premijere na prvi dan leta 1Foto: Promo

Ovogodišnje leto 39. put počinje “Svetskim danom muzike”, koji se obeležava u više 120 država širom planete.

U Beogradu je sinoć trebalo da započne koncertom za dva klavira u parku srpsko-japanskog prijateljstva u Rakovici i da se završi na Vidovdan, 28. juna, finalnim koncertom na srpskoj mini turneji soprana Zorice Belić i pijaniste iz Italije Nazarena Feruđa.

Iako “Svetski dan muzike” ne poznaje žanrovska ograničenja, a svi programi su besplatni, u Beogradu i Novom Sadu najave su stigle uglavnom za koncerte klasične muzike.

Klavirski duo Dragomir Bratić i Marija Gođevac trebalo je da izvede dela Baha, Vivadija, Šostakoviča, Lista, Rahmanjinova i Sen Sansa komponovana za dva klavira.

Ovaj koncert iz ciklusa “Muzika za poneti” organizovao je Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica koji ove godine obeležava 45 godina rada.

Narodno pozorište u Beogradu za večeras najavilo je koncert na otvorenom na Trgu republike<, u slučaju nevremena alternativa je Scena “Raša Plaović”. Na koncertu pod nazivom “San” u režiji Ane Grigorović, a uz kamerni ansambl orkestra NP i dirigenta Đorđa Stankovića, nastupiće prvak Opere, tenor Dejan Maksimović i instrumentalni solista Vanja Đorđević.

Na sceni Malog pozorišta “Duško Radović” večeras se očekuje premijera prve srpske izvedene opere “Na uranku” Stanoja Biničkog, za koju je libreto napisao Branislav Nušić.

Ova premijera deo je međunarodnog projekta “Opera: Past, Present, Perfect”, a kao njena uvertira najavljen je koncert instrumentalista polaznika projekta koji će izvesti instrumentalne numere iz opera. Iz ove produkcije stoji umetnički tim koji predvode reditelj Vladan Đurković i dirigent Milan Nedeljković, obojica imaju i status mentora.

Koreografiju potpisuje Tamara Ljesar, a kostimografiju Ivana Kosovac i Tamara Ljesar. Pevačka podela ima više alternacija. Prva repriza očekuje se 25. juna, najavljena su i gostovanja po Srbiji.

Redovni koncert ponedeljkom u Galeriji SANU, 2644. po redu, poklopio se sa Svetskim danom muzike. Na njemu će dela za klavir i violinu Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena, Sergeja Rahmanjinova, Ernesta Šosona i Kloda Debisija izvesti Natalija Tatić, uz klavirsku pratnju Katarine Hadži-Antić Tatić.

Povodom Svetskog dana muzike u Studentskom kulturnom centru večeras će svirati Irena Gatalica, studentkinja prve godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Božića. Na programu su dela Baha, Franka, Piatia, Granadosa i Popera.

Novosadska muzička omladina najavila je da Svetski dan muzike ove godine obeležava u sklopu manifestacije Novosadsko muzičko leto, i to nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra i popularnim numerama simfonijske i operske literature iz sveta umetničke muzike.

Koncertom će dirigovati maestro Aleksandar Kojić, a u programu će učestvovati operski pevači Ljubica Vraneš, Vesna Đurković, Dragoljub Bajić, kao i dvanaestogodišnja violinistkinja Lana Zorjan.

Italijanski kulturni centar organizuje tri koncerta sopranistkinje Zorice Belić i italijanskog pijaniste Nazarena Feruđa pod nazivom Evropski muzički susreti, koji će se održati od 24. do 28. juna u Subotici, Novom Sadu i Beogradu.

„Koncerti su omaž italijanskoj i srpskoj muzici, iskazuju značaj kulture u ovoj pandemijskoj ‘novoj realnosti’ i prenose poruku mira i tolerancije.

Program obuhvata kompozicije najznačajnijih italijanskih i srpskih kompozitora – Skarlatija, Tostija, Pučinija, Leonkavala, Bajića i Biničkog, koje su svojom tematikom oslonjene na glorifikaciju muzike i stvaralaštva“, navodi se u saopštenju.

Koncert u Beogradu, 28. juna, u Italijanskom institutu za kulturu, održaće se bez prisustva publike, a snimak će biti naknadno objavljen na onlajn kanalima Italijanskog instituta.

Muzika za dugodnevicu

Iako se ideja o Svetskom danu muzike izvorno vezuje za američkog muzičara Džoela Koena, zvanično njen tvorac je nekadašnji ministar kulture Francuske Žan Lang.

Svetski dan muzike prvi put održan je na prvi dan leta 1982. u Parizu.

Zahvaljujući istraživanjima francuskog kompozitora, novinara i radio poslenika Morisa Fleurea, koja su pokazala da svaki drugi mladi čovek u Francuskoj svira neki muzički instrument, odlučeno je da se svakog 21. juna – najdužeg dana u godini – profesionalni i muzičari amateri ohrabruju da sviraju na otvorenom.

Nova sezona BGF

Beogradska filharmonija standardno nema koncerte povodom Svetskog dana muzike, ali je već predstavila novu sezonu, čiji će slogan biti Baš smo vas se uželeli.

Kako su najavili direktor BGF Ivan Tasovac i šef-dirigent Gabrijel Felc, u novoj filharmonijskoj sezoni publiku očekuje 25 programa i povratak orkestra u Kolarčevu zadužbinu.

Program bi trebalo da bude „kombinacija muzičkih superstarova i primamljivih koncertnih programa“, od Nemanje Radulovića, preko svetske atrakcije na harmonici Ksenije Sidorove, do serije prvoklasnih violiončelista kao što su Johanes Mozer, Kijan Soltani, Julijan Štekel i Narek Haknazarijan.

„Gosti sezone biće i prvi flautista Izraelske filharmonije Gi Ešed, violinistkinja Letisija Moreno, ekskluzivna umetnica Dojče gramofona, zatim i pijanisti Aleksej Vodolin, Dejan Lazić i Anika Trojtler“, saopšteno je iz BGF, uz najavu repertoara od Baha i Mocarta, preko Vagnera i Šostakoviča, do Bernštajna, Gubajduline i Pijacole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari