U čast "Pesnika klavira" 1

Pijanističkim recitalom višestruko nagrađivane gruzijske umetnice Nino Gurevič u Skupštini grada Beograda večeras je počeo Sedmi beogradski Šopen Fest.

Na ovogodišnjem BŠF, koji će trajati do 13. maja, učestvovaće i: australijski pijanista Majkl Lesli, koji živi i radi u Minhenu, Kongju Vang iz Singapura, kog bije glas „potpunog muzičara, veoma osećajnog umetnika i izuzetno talentovanog mladog pijaniste“, kao i Lešek Meždžer, jedan od najznačajnijih poljskih i svetskih džez muzičara.

Kako je najavljeno, Fest gosti na „Podijumu madih“ ove godne biće: Iman Jahić, Galina Nikolin i Slaviša Đurić, a predavači: Ivana Medić, Marijana Milošević Simić, Marja ranđelović i Dragomir Bratić.

BŠF je jedinstven kulturno-obrazovni događaj ne samo u Srbiji, nego i u celom regionu koji od 2012. promoviše klasičnu muziku, vrhunski pijanizam uz lik i delo Frederika Šopena – „Pesnika klavira“ i jednog od najvećih kompozitora u istoriji muzike. Ovogodišnje festivalsko izdanje predstaviće vrhunske pijaniste i predavače, mlade talente regiona u najlepšim koncertnim salama Beograda, kao i u Kragujevcu“, kažu u BŠF.

Idejni tvorci i organizatori projekta su klavirski pedagozi: Milenija Reljić, Ivana Matijević i Jokut Mihailović. BŠF je „nastavak“ nekad popularne „Šopenijade“ – pijanističke revije mladih talenata, nastale 1990, a koja je iznedrila svetski priznate pijaniste. Od osnivanja 2012. BŠF organizuje umetničko udruženje KREARTIVA, sa Muzičkom školom Stanković kao domaćinom, a pod pokroviteljstvom Ambasade Poljske u Srbiji. Festivalske aktivnosti obuhvataju: Pijanističko takmičenje za mlade talente (učenike i studente klavira iz Srbije, regiona i Evrope), koncerte, stručna predavanja, master klas, radionice za decu, dečju predstavu, sa željom da predstaviŠopenovo stvaralaštvo, vreme u kome je živeo, uticaje njegove muzike na kasnije muzičke stvaraoce, posmatrajući ga kao večitu inspiraciju u savremenim oblicima sveukupnog kulturnog izraza.

Program ovogdišnjeg BŠF objavljen je na sajtu www.belgradechopinfest.com.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari