Da je samo napisao zbirku pesama „Moja Župa – moja Okeanija“ Milosav Buca Mirković (1932-2013) zaslužio bi da ga se Aleksandrovac i čitava Župa sećaju doveka. Na sreću njegove Župe čiji je, kako je to voleo da kaže, bio lautar, a i na ponos srpske kulture Mirković je bio raznovrstan stvaralac: pesnik, dramski pisac, pozorišni i književni kritičar, upravnik pozorišta, urednik književnih listova, zaljubljenik u svoj kraj.

U čast njegovom delu Aleksandrovac, drugu godinu, organizuje „Bucine dane“, koji su svečano otvoreni sinoć predstavom „Nosorog“ iz Kikinde dok je sutra na repertoaru „Devetstopetnaesta“ (Kruševac, Niš, Loznica). Za 25 jun zakazano je izvođenje „Narodnog poslanika“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu a 26. juna – „Rađanje jednog zapisnika“ (Pirot). Pretposlednji dan manifestacije publika će moći da vidi – „Mnogo vike ni oko čega (Sombor) a poslednji 28. juna – „Dragi moj lažljivče“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ovogodišnje izdanje. .“Bucinih dana“ otpočinje s praksom programa takmičarskog karaktera tako da sve predstave ulaze u konkurenciju za osvajanje „Bucinog zrna“. O najboljoj predstavi odlučivaće žiri koji čine: Mira Banjac, legenda srpskog glumišta Gordana Đurđević Dimić popularna glumica i Milija Vuković, bard Kruševačkog pozorišta. Uz glavni, svakodnevno će se odvijati i bogat prateći program u sklopu koga će biti organizovane književne i pesničke večeri, okrugli stolovi, izložba fotografija kroz koju se može pratiti bogata glumačka karijera Mire Banjac. Takođe, biće upriličeni druženje sa građanima , vinske večeri, i program pod nazivom „Bucina kafana“ i „Bucin doručak“. Sve zajedno će doprineti da u naredna četiri dana Aleksandrovac bude pozorišna i umetnička prestonica Srbije.

„Bucini dani“ trajaće do 28. juna, a organizovani su zajedničkim naporima opštine, Turističke organizacije Aleksandrovac i Doma kulture ovog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari