U Filmskom centru Srbije predstavljanje knjige Milomira Marinkovića 1Foto: Logo

U Filmskom centru Srbije u četvrtak u 14 časova biće predstavljena knjiga „Češka škola u raljama soc-neorealizma“ nedavno preminulog filmskog kritičara Milomira-Mikana Marinovića, kao amanet koji ostavlja „generacijama filmskih stvaralaca i publicista da bolje shvate burnu prošlost i da se pripreme za još turbulentniju budućnost“.

O knjizi će govoriti Goran Marković, filmski reditelj, Dragomir Zupanc, televizijski i filmski reditelj, Miloš Lazin, pozorišni reditelj, uz učešće Lordana Zafranovića filmskog reditelja.

Marinović je pripadao generaciji filmskih kritičara s početka sedamdesetih, koja je vrlo brzo preuzela poziciju koju su do tada držali predstavnici jugoslovenske „moderne filmske kritike novog senzibiliteta“ iz šezdesetih.

Daleko od Srbije, usred Pacifika, na Novom Zelandu, Marinović je počeo da sumira svoja životna i stvaralačka iskustva.

Iz višegodišnjeg truda nastala je obimna studija-hronika o događajima na filmu i u društvu šesdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u bivšoj državi.

„Češka škola u raljama soc-neorealizma“, kako je Marinović naslovio svoje delo, predstavlja sublimaciju generacijskog poimanja i razumevanja društvenih okolnosti, stvaralaca i filmova nastalih u tom vremenu.

Marinović (1947-2018) je rođen je u Gornjem Milanovcu. Posle osnovnog i gimnazijskog obrazovanja u Čačku, studirao je prava na Beogradskom univerzitetu i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Nakon kratkog perioda rada kao asistent režije na dokumentarnim i igranim filmovima, zasnovao je stalni radni odnos u Radnoj zajednici Poslovne zajednice Jugoslavija film.

Radio je na poslovima izvoza i uvoza filmova i filmske tehnike, a nešto kasnije, i na organizaciji nastupa jugoslovenskih filmova na međunarodnim filmskim festivalima.

Krajem osamdesetih godina prelazi u Avala film, kao producent međunarodnih koprodukcionih poslova, a potom i kao urednik prve serije Avalinih filmova izdavanih na VHS kasetama.

Sredinom devedesetih godina seli se na Novi Zeland gde, posle niza poslova, tipičnih za nove imigrante, diplomira na College of Education univerziteta u Oklendu.

Još od srednjoškolskih dana Marinović se bavio pisanjem filmskih i televizijskih kritika koje je objavljivao u časopisima, na radiju i na televiziji.

Jedan je od osnivača i dugogodišnji član redakcijskog kolegijuma Filmografa, sve do prestanka izlaženja prve serije ovog časopisa krajem osamdesetih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari