U galeriji Prirodnjačkog muzeja otvorena izložba "Evolucija" 1Autori izložbe, Foto: Prirodnjački muzej

Najstariji ikada pronađeni fosili na svetu starosti 3,5 milijardi godina, fosili najstarijih životinja i prvih kopnenih biljaka, ali i fosili primata – čuveni australopitekus Lusi, pekinški čovek i neandertalac, kao i malo poznat današnji bliski rođak ljudi, bonoboa, samo su deo eksponata koji će ekskluzivno biti izloženi tokom izložbe ,,Evolucija“, saopšteno je danas iz Prirodnjačkog muzeja.

Po mnogo čemu jedinstvena izložba ,,Evolucija“, danas je u 12 časova otvorena u Galeriji muzeja na Malom Kalemegdanu broj pet.

Kako je saopšteno, obraćajući se prisutnima v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić, izjavio je da je težak zadatak svih muzeja da osmisle inkluzivne izložbe, dok su prirodnjački muzeji suočeni sa posebno teškim izazovom da rekonstruišu složene prirodne procese, koristeći prikupljeni materijal koji često čine samo indirektan i delimičan dokaz za procese koje trebaju objasniti, posebno onih koji traju i po nekoliko miliona godina, ali da je siguran da je Prirodnjački Muzej u Beogradu ovom izložbom taj zadatak uspešno ispunio.

,,Ovom izložbom zaokružujemo i jubilarnu godinu proslave obeležavanja 125 godina Muzeja, sa iskrenom željom da će upravo ova izložba biti deo nove stalne postavke našeg budućeg muzeja i njegove nove zgrade”, rekao je Spasić.

U ime autora izložbe Milana Paunovića, Zorana Markovića i Sanje Alaburić, publici se obratio Boris Ivančević ističući da je im je želja bila da približe publici izuzetno važan fenomen-evoluciju kao i da je osnove teorije evolucije moguće približiti i objasniti bez navođenja komplikovanih naučnih izraza, specijanog znanja i postulata.

,,Hteli smo da uradimo nešto malo drugačije i pokažemo da je Prirodnjački muzej jedinstveno mesto u Srbiji. Na ovom mestu možete da vidite stvari zbog kojih biste još do juče morali da idete u Najrobi, London i Pariz i tamo tražite i pogledate te ekskluzivne eksponate”, dodao je Ivančević.

Izložba nudi ključne materijalne dokaze razvoja života i najpoznatije eksponate koji su rasvetlili evoluciju ljudske vrste, približavajući publici mehanizme evolucije, kao i najznačajnija otkrića iz te oblasti.

Pored predmeta pronađenih na teritoriji današnje Srbije, Prirodnjački muzej će prvi put javno izložiti i deo svetske kulturne prirodnjačke baštine koja se može videti samo u malobrojnim muzejima sveta, a čije će replike biti deo njegove buduće izložbene stalne postavke nakon izgradnje nove zgrade muzeja.

Ipak, tek sveobuhvatno sagledavanje izloženih eksponata daje odgovore na najvažnije pitanja:  Odakle ljudi? Šta je život? Šta je čovek i zbog čega postojimo, ali istovremeno i postavlja pitanje kuda nas evolucija vodi i da li je moguć naš opstanak dok nemilice narušavamo prirodu oko sebe.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do juna 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari