U Istorijski muzej Srbije stigao je olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, tokom leta biće izložen za javnost 1foto IMS

Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, osnivača srpske srednjovekovene vladarske loze Nemanjića i srpskog sveca Simeona Mirotočivog, konačno je stigao u Istorijski muzej Srbije. Za javnost biće dostupan tokom leta, čim bude gotova specijalna vitrina sa pomoćnim lupama i ogledalima, najavila je na konferenciji za novinare Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Prema njenim rečima, za Nemanjin pečat, koji je bio u vlasništvu jednog Grka, posle zamršene aukcijske procedure plaćeno je 12 hiljada evra bez PDV-a.

Ona je apelovala juče na sve nadležne inistitucije da se “muzeji i kuće koje se bore za vraćanje nacinalnog kulturnog blaga u Srbiju oslobode dodatnih poreza”.

– Procedura na aukcijama je veoma komplikovana za muzeje, jer oni ne mogu da na njima učestvuju bez zastupnika. Naš muzej najčešće zastupaju Ministarstvo spoljnjih poslova, ambasadori i konzuli. Na aukciji kuće Artemida aste iz San Marina za Nemanjin pečat konkurisalo je 70 lica i svi su znali da i učestvuje i naš muzej. Početna cena bila je hiljadu evra, a onda je vrtoglavo skočila na osam i po hiljada evra. Uz pomoć kuće Artemida aste, u pregovorima sa vlasnikom došli smo do cene od 12 hiljada evra. Zastupnik je morao da položi dokaz da ima potrebna novčana sredstava, a uplata je morala da bude izvršena do 5. maja. Zbog poplava u Italiji pečat je do naših predstavnika stigao iz San Marina preko Bolonje – objasnila je Dušica Bojić.

Pečat Stefana Nemanje, kako je napomenula, nema materijalnu, ali ima veliku istorijsku vrednost za naš narod, kulturu i državu.

Na njemu je bio još aukcijski broj 788 iz Artemida aste, sa tumačem da je pripadao velikom županu Srbije Stefanu Nemanji (1113/14-1199) i da potiče iz druge polovine 12. veka.

Na konferenciji za novinare juče je predstavljen i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića, iskovan 1882, povodom proglašenja Srbije za kraljevinu.

I ovaj eksponat stigao je aukcije u Artemida aste, ali kao poklon Nevene i Saše Dimitrijevića Istorijskom muzeju.

Dimitrijevići su pred kamerama predali Dušici Bojić dokumenta o kupovni zlatnika kralja Milana sa duplikatima, dok se originalni novčić, kako se čulo, već nalazi u odgovarajućoj vitrini.

– Muzeji nemaju predstavu šta je, ko, kad i gde izneo od našeg nacionalnog blaga, niti mogu da na tu temu licitiraju. Pogotovo posle viševekovne turske vlasti, tolikih ratova, a i danas smo jako trusno tlo. Mi možemo samo da se borimo da se vrati ono što se pronađe i otkrije i to preko zastupnika na aukcijama ili ako nam neko kupi nešto na poklon – objašnjava Dušica Bojić.

Nove krune i žezla

Kad je reč o realijama, u Istorijskom muzeju kažu da su do sada uradili replike šest kruna srpskih srednjovekovnih vlada.

U pripremi je i kruna despota Đurađa Brankovića, a novinarima juče je pokazana replika žezla cara Dušana, kakvo nosi na fresci manastira Lesnovo iz 14. veka, koji je kod Zletova podigao jedan od carevih velmoža Jovan Oliver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari