U Jugoslovenskom dramskom pozorištu započele probe za „Razvojni put Bore Šnajdera“, u režiji Egona Savina 1Foto: Svetlana Paroški / JDP/ Promo

Posle brojnih inscenacija dela Aleksandra Ace Popvića – „Tamna je noć“, „Mrešćenje šarana“, „Svinjski otac“, „Smrtonosna motoristika“ koje su mu donele i visoke nagrade, reditelj Egon Savin vraća se jednom od najvećih dramatičara ovog prostora komadom „Razvojni put Bore Šnajdera“, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, za koji su danas započele probe.

U glumačkoj podeli su Nenad Jezdić, Radovan Vujović, Tamara Dragičević, Branislav Lečić, Nebojša Milovanović, Milica Gojković, Zoran Cvijanović, Tanja Pjevac, Lazar Đukić, Janko Cekić i Ognjen Nikola Radulović.

Dramaturg je Božo Koprivica, kostime potpisuje Lana Cvijanović, koreografiju Sonja Vukićević, scenografiju Egon Savin, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

“Razvojni put Bore Šnajdera“ prvi put je izveden 1967, a Popović je iste godine, na tadašnjim Jugoslovenskim pozorišnim igrama, nagrađen Sterijinom nagradom za najbolju savremenu dramu.

žPo izboru kritike, u konkurenciji od 710 drama na srpskom jeziku, ova satirična tragikomedija u kojpj je Popović vrlo kritički, ali i na stilski neobičan način prikazao socijallistički mentalitet tadašnjeg društva, proglašena je najboljom dramom u periodu od 1944. do 1993. godine.

„Razvojni put Bore Šnajdera“ doživeo je praizvedbu u Ateljeu 212 1968, u režiji Branka Pleše, koji je i igrao u ovoj predstavi zajedno sa Borom Todorovićem, Ružicom Sokić, Danilom Batom Stojkovićem, Milutinom Butkovićem, Jelisavetom Sablić, Dragutinom Gutom Dobričaninom…

Ova produkcija Ateljea 212 s velikim uspehom izvođena je i u inostranstvu, a juna 1968. gostovala je i u Njujorku.
Doživela je i televizijsku verziju, ekranizovan je dva puta – 1972. i 1983. kao TV drama, u režiji Dejana Mijača.

Premijera „Razvojnog puta Bore Šnajdera“, u rediteljskoj verziji Egona Savina, planirana jer početkom marta 2023. na Sceni „Ljuba Tadić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari