"U kakvom jadu mi živimo": Prve reakcije na film „Praznik rada“ koji večeras zatvara 28. Sarajevo film festival 1Foto promo/28. Sarajevo film festival

Nakon pres projekcije filma „Praznik rada“ reditelja Pjera Žalice, koga znamo po kultnim ostvarenjima „Gori vatra“, „Kod amidže Idriza, „Koncentriši se baba“…,prvi glasno izgovoren komentar, to jest, konstatacija, bila je: „U kakvom jadu mi živimo“.

Neki su posle filma i plakali iako je prvobitna zamisao reditelja bila da ovo ostvarenje bude komedija, ali se predomislio. Govoreći o tome Žalica je između ostalog kazao :

– Voleo bih da je, kako sam to isprva zamislio bila komedija o našem karakterima, o tome da se radnici u svijetu bune, a mi vrtimo janjad. Nažalost, kao znak svijeta u kome živimo i na svu umjetničku sreću, to nije bilo pristojno, bar nama koji smo radili ovaj film u raznim fazama procesa. Kao odgovorni ljudi reagovali smo na stvarnost kako treba i ispričali priču kakva ona u stvari mora bit – konstatovao je Žalica u čijem filmu su ukršteni motivi iz njegovih ranijih ostvarenja kao skladna kompozicija koja nas isprva uvodi u laganu priču a zatim odvodi ka tragičnom razrešenju.

Reč je potresnoj psihološkoj postratnoj drami koja prati Armina, koji se nakon deset godina u Nemačkoj, u gluvo doba doba noći, vraća u Bosnu.

U jeku su i pripreme za proslavu prvomajskih praznika.

Armin se tek oženio i želi da iznenadi svoga oca Fudu, ali njega nema kući. Komšija kaže: „Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.“ U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

U ovom filmu, koji će večeras u sklopu programa Open Air biti premijerno prikazan, igraju: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.
Pjer Žalica kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da on optimizam ipak vidi na kraju filma.

– Vidim optimizam u tom nekom pozivu: „Dajte da se operemo, i pogledamo u oči“. On je rekao i da važan momenat filma čine muzika i ton, a moglo bi se reći da je u tome potpunosti u pravu imajući u vidu da emociju filma „Praznik rada“ prilično boje oba ta faktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari