U Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodini večeras počinje 49. pozorišni festival: Posle tri godine, opet Dani komedije 1foto Viktor Stojanović Fikus

Hit predstavom „Ubistvo u Orijent ekspresu“, adaptacijom klasik romana Agate Kristi, u režiji Darijana Mihajlovića i u produkciji pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu, večeras (ponedeljak) u 20 časova, u Kulturnom centru „Svetozar Marković“ u Jagodini, svečano će biti otvoren 49. festival Dani komedije.

Kako su na konferenciji za novinare u Ateljeu 212 podsetili reditelj Nebojša Bradić, umetnički direktor festivala, Zorica Stojinović, v.d. direktorka KC u Jagodini, i glumac Dragan Petrović Pele, član Umetničkog saveta i član žirija ovogodišnjeg festivala, 49. izdanje Dana komedije održava se u redovnom terminu, posle tri godine pauze zbog korona virusa.

Do 27. marta, u osam festivalskih večeri, prema rečima selektora Nebojše Bradića, u okviru takmičarskog programa, biće prikazano sedam predstava.

– Bila je to duga pauza i dugotrajna aktivnost kako bi se ovaj, možda jedini, jasno profilisani žanrovski festival vratio na kulturnu scenu Srbije – izjavio je Bradić, dodajući da je dobra komedija bila i jeste velika retkost. – Moglo bi se reći da pravom komičnom duhu ništa nije više strano od ovog vremena koje tako visoko vrednuje vedrinu, sreću i zabavu, i ideološki promoviše neposrednost. Kao da imperativ zabave i neposrednosti sputava samu srž komedije, njenu iskru, kao da otupljuje onaj rub na kome opstaje i uspeva komedija, isto kao i naša senzibilnost za nju. Jedan od osnovnih ciljeva Festivala Dani komedije je konceptualno oživljavanje tog ruba – izjavio je Bradić.

Odabir predstava za ovogodišnju selekciju, kako je objasnio, karakterišu pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska zaokruženost.

U Kulturnom centru "Svetozar Marković" u Jagodini večeras počinje 49. pozorišni festival: Posle tri godine, opet Dani komedije 2
foto-Miša-Obradović

U trku za nagradu „Zlatni ćuran“, pored „Ubistva u Orijent ekspresu“, ulaze i predstave: „Čista kuća“, po tekstu Sare Roul, u režiji Andree Pjević, produkcija Ateleja 212, Molijerov „Tartif“, u režiji Igora Vuka Torbice, koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, „Ibi The Great“ Alfreda Žarija, u režiji Andraša Urbana, kojim se predstavlja NP Sombor.

Pred publikom 49. festivala biće i hit predstava „Sitnice koje život znače“, po tekstu Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art-a i Centra za kulturu Tivat, „Neki to vole vruće“, po motivima istoimenog kultnog filma, u režiji Aleksandra Marinkovića, produkcija Narodnog pozorišta Niš.

Dani komedije su od ove godine regionalni festival, i u trku za Nagradu „Zlatni ćuran“ ulazi i predstava „Bladi Mun“, u režiji Ane Đorđević, kojom će se predstaviti Crnogorsko narodno pozorište.

U čast nagrađenih, 27. marta na zatvaranju festivala, biće izvedena predstava „Terapija“, po tekstu Kristofera Duranga, u režiji Olivere Đorđević, produkcija Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Kako za Danas ističe Nebojša Bradić najavljujući festival, komedija jeste ozbiljan posao.

– U najboljim predstavama komedija mogu biti otkrivene ljudske sudbine i tamne strane ovog sveta, kao što je to moguće i u predstavama tragedija. Tako postaje jasno da „tragično” i komedija mogu sasvim lepo da se sjedine u delu koje predstavlja „naš svet”. Komedija, kao određena istina o svetu, nije samo jedna od mnogih istina, nego u određenom segmentu svog dometa postaje jedina moguća istina – kaže Bradić. – Na Danima komedije ćemo se pozabaviti baš tom istinom komedije koja može biti i mnogo subverzivnija od uobičajenih mehanizama distanciranja i relativizacije. Da bi se to dogodilo, nephodno je da reditelji i glumci pokrenu sredstva kojima u novom ruhu i novom duhu artikulišu klasične i savremene komade i da gledaoci budu otvorenog uma i srca – najavljuje Nebojša Bradić.

Festival se odvija u jagodinskom KC „Svetozar Marković”, koji je i njegov organizator, i prema rečima Zorice Stojinović, uvedene su brojne novine.

– Pored toga što su Dani komedije od ove godine regionalna manifestacija, jedna od najznačajnijih novina je formiranje Umetničkog saveta koji je, zajedno sa direkcijom i umetničkim direktorom, započeo transformaciju festivala, pripremio njegovo novo izdanje, ali i obeležavanje predstojećeg jubileja: 50 godina Dana komedije. Predstave koje će ovoga puta biti pred jagodinskom publikom više nisu ograničene sezonski. i ubuduće ćemo gledati i predstave nastale izvan granica Srbije – izjavila je Stojinović, dodajući da će festival objediniti sve ono najbolje što je izvedeno u srpskim pozorištima od poslednjeg festivala.O najboljim ostvarenjima jednog od naših najpopularnijih festivala, ove godine odlučivaće tročlani žiri u kojem su Željko Jovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, Borka Golubović Trebješanin, novinarka lista Politika, i Dragan Petrović Pele, dramski umetnik.

U čast Mire Banjac

Kako je Nebojša Bradić izjavio za Danas, publiku 49. Dana komedije očekuje i zanimljiv prateći program.

Pored predstave „Ne igraj na Engleze“, u režiji Petra Mitića (produkcija Gradskog pozorišta Jagodina), upriličena je promocije knjige o Miri Banjac u prisustvu naše legendarne glumice, kao „uvod“ u ovogodišnji festival.

U njenu čast, večeras (ponedeljak) u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra, svečano će biti otvorena izložba „Sva lica Mire Banjac“, koju priređuje Muzej pozorišne umetnosti Vojvodine.

Tu su i promocija časopisa Ludus, „Dečja predstava“, takođe u režiji Petra Mitića, okrugli sto pod naslovom „Za kakvu smo danas komediju spremni?“, kao i autorska predstava Sandre Silađev, monodrama „Dejt“.

Na programu je monodrama „Žena iz Porto Pima“ u izvođenju Jugoslava Krajnova, promocija izdanja Sterijinog pozorja i časopisa „Scena“, kao i muzički program Maestro Akustik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari