U Madlenianumu 50. izvođenje komedije "Kazanova protiv Don Žuana": Sećanje na legendarnog Predraga Ejdusa i njegovu jedinu rediteljsku predstavu 1Foto promo /Madleniaunum

Setna komedija „Kazanova protiv Don Žuana“ Miodraga Ilića, nastala kao jedinstveno i jedino rediteljsko delo glumačkog velikana Predraga Ejdusa, doživeće 50. izvođenje u četvrtak, 8. decembra u 20. časova, na Maloj sceni Madlenianuma.

Od premijere na Dan Madlenianuma, 26. januara 2016, ova komedija je bila hit predstava koja se uvek igrala pred punom salom, a ulogu Kazanove Ejdus je odigrao poslednji put 8. juna 2018, samo četiri meseca pre nego što je preminuo. Ostalo je upamćeno da je njegov Kazanova, taj umorni i tragikomični zavodnik, i te poslednje večeri bio savršeno ostvaren i žovijalan, baš kako je Ejdus igrao svog junaka i u svim prethodnim izvođenjima predstave.

Pozorišna kritika odala je izuzetno priznanje Ejdusu-glumcu u ovoj ulozi, neodoljivo šarmantnom majstoru karakterizacije, ali i Ejdusu-reditelju, nadahnutom i maštovitom majstoru scenske realizacije dramskog predloška, a predstava je obnovljena 2019. godine.

U Madlenianumu 50. izvođenje komedije "Kazanova protiv Don Žuana": Sećanje na legendarnog Predraga Ejdusa i njegovu jedinu rediteljsku predstavu 2
Foto promo /Madlenianum

Obnovom ove drame, zahvaljujući njenom piscu Miodragu Iliću, koji je rukovodio obnovom režije, kao i novom glumačkom timu – Tihomiru Staniću, kao Kazanovi, Stevanu Pialeu, kao Don Žuanu, ali i Ivoni Kustudić, kao Gizeli (koja je uz svog profesora Ejdusa u poslednjoj sezoni ovu ulogu već igrala), i Andrijani Oliverić koja je igrala u prvobitnoj postavi, ova komedija vraćena je na scenu Madlenianuma kao čuvar sećanja na jednog od najvećih pozorišnih i filmskih glumaca ovog prostora.

Obnavljajući predstavu čitav tim je nastojao da sačuva režiju Predraga Ejdusa u originalnoj postavci, unevši tek neke male izmene koje su se nametnule učestvovanjem novih tumača uloga.

U ovoj filozofskoj priči, u kojoj je Stanić ostvario davnašnju želju da zaigra čuvenog Đirolama Kazanovu, bajkovito se susreću dva najveća zavodnika u istoriji udvaranja, boreći se oko naklonosti mlade devojke, ali iskustveno već dovoljno zrele da znalački zavede obojicu…

U Madlenianumu 50. izvođenje komedije "Kazanova protiv Don Žuana": Sećanje na legendarnog Predraga Ejdusa i njegovu jedinu rediteljsku predstavu 3
Foto promo / Madlenianum

U obnovu „Kazanove protiv Don Žuana“ Stanić u svoju uogu unosi jedinstvenu veštinu građenja psihološki slojevitih likova, i svoju urođenu humornost, gospodstvenost i dragoceno iskustvo majstora scene.

Zanimljivo je da je na repertoar teatra Madleniaunum stigla još jedna drama Miodraga Ilića, „Valcer poručnika Nidrigena“, koja je upravo premijerno izveden  s velikim uspehon na Velikoj sceni (5. i 6. decembra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari