U Muzeju 25. maj u toku radovi vredni 92 miliona dinara 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Svi radovi koji se izvode u okviru renoviranja Muzeja 25. maj biće gotovi do kraja ove kalendarske godine – najavio je juče Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, tokom obilaska rekonstrukcije ovog objekta, koji se nalazi u sasvu Muzeja Jugoslavije.

Prvi radovi započeli su 2017, obnovom termotehničkih i elektro instalacija u vrednosti od 68 miliona dinara. Za drugu fazu radova predviđena su sredstva u vrednosti od 92 miliona dinara. Ministar je najavio i radove na uređenju fasade i platoa muzeja.

– Verujemo da će svi radovi i sve investicije koje su u toku, kao i one najavljene na fasadi i platou, stvoriti bolje kulturološke i turističke uslove za ovu ustanovu kulture, ali i Grad i Srbiju – istakao je Vukosavljević i dodao da Muzej 25. maj nije objavljan 56 godina.

Predviđeni radovi u novoj fazi renoviranja obuhvataju: nove elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, vraćanje zidova u izložbenom prostoru u stanje pre izvođenja radova na termotehničkim instalacijama, restauraciju bioskopske sale u originalan izgled, racionalizaciju kancelarijskog prostora za rad zaposlenih, radove na sanaciji sanitarnih čvorova i zidova, vraćanje u funkcionalno stanje plafonske konstrukcije u izložbenim salama i kancelarijama, izradu termo i hidroizolacije na ravnom krovu, namensku rasvetu za muzejske izložbene prostore i savremenu rasvetu kancelarijskog prostora, instalaciju slabe struje što podrazumeva sredstva za dojavu požara, video nadzor, ozvučenje.

U planu su i nabavka modularnih, pokretnih izložbenih zidova, zamena dotrajalog kancelarijskog nameštaja,  radovi na sanaciji i adaptaciji sistema za gašenje požara u depoima kao i popravku ili zamenu dotrajalog teretnog lifta.

 

Povodom Svetskog dana pozorišta

Komentarišući žalbe dela pozorišnih umetnika na loše finansijske uslove za rad, Vukosavljević je kazao da naše ustanove kulture imaju stabilno finansiranje.

„Kada je reč o Narodnom pozorištu u toku su radovi na rekonstrukciji, unutrašnjoj i spoljnjoj. Kada je reč o drugim pozorištima, čiji je osnivač Republika, radi se vrlo intenzivno, finansiranje je stabilno, budžeta za predstave ima. U nekim teatrima osnivači su lokalne samouprave i tamo je situacija, prema našim saznanjima, stabilna. Svakako je uvek potrebno dodatno izdvajati za kulturu. Ovo ministarstvo neprestano ističe da društvo mora da opredeljuje više sredstava za kulturu, ali ne vidim da trenutno postoji jedna veoma ozbiljna krizna situacija“, izjavio je ministar Vladan Vukosavljević za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari