U Muzeju Ras u Novom Pazaru figurina stara 7.000 godina 1foto Safeta Biševac Danas

Praistorijska glinena figurina stara oko 7.000 godina, nađena u blizini Novog Pazara, danas je pokazana novinarima u gradskom Muzeju Ras, povodom Dana grada.

Arheolog Mustafa Baltić je rekao da figurina od pečene gline, visoka oko deset santimetara, pripada Vinčanskoj kulturi s početka petog milenijuma pre naše ere.

Ona ima „izražene ženske atribute“, a glava je najverovatnije rađena s predstavom ovčijih rogova, ali ta simbolika će moći da se utvrdi daljim arheološkim istraživanjem, naveo je on.

Figurina ukrašena urezima u predelu pojasa i oko vrata, nađena je tokom radova na gasovodu u blizini sela Požežina na mestu praistorijske neolitske kuće.

Baltić je rekao da su nađeni još jedna manja figurina, velika količina keramike i fragmenti žrtvenika.

Direktor muzeja Ras Elmir Habibović rekao je da je figurina predstavljena novinarima simbolično nazvana „Pazarka“ zbog Dana grada koji se obeležava danas.

„Želeli smo da ovu figurinu koja ima veliki istorijski značaj predstavimo upravo na dan obležavanja 562. rođendana grada. Naši arheolozi tvrde da je ovaj kraj pravi istraživački raj, i veruju da se na tom lokalitetu može naći još mnogo čega“, rekao je Habibović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari