U Negotinu otvorena izložba fotografija Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“ 1Foto: J. B. K.

Kao jedan od svojih programa u okviru “Negotinskog leta” Istorijski arhiv Negotin otvorio je izložbu fotografija Najlepša zemlja Ruskog geografskog društva. U galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu izložene su najreprezentativnije fotografije sa konkursa koji se organizuju svake godine.

-Izložbom Najlepša zemlja učešće Istorijskog arhiva Negotin u ovogodišnjem “Negotinskom letu” je zaokruženo. S obzirom da je Rusko geografsko društvo  jedno od najstarijih na svetu jer postoji od 1845. kao da je i dan, danas cilj Društva da se istraže, identifikuju predeli i da se na ta mesta pošalju najbolji istraživači različitih disciplina koji će izraditi i najbolje studije, odlučili smo da ovom izložbom da našim građanima predstavimo rad Društva i fotografije koji na najlepši način prikazuju izvornu prirodu Rusije i njen odnos prema životnoj sredini – priča direktor negotinskog Istorijskog arhiva  kaže Nenad Vojinović.

Zvanično, izložbu  je otvorio redovni profesor Geografskog fakulteta u Beogradu i direktor Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji, dr Miroljub Milinčić.

-Mi smo prošle i ove godine naročito, počeli malo dublja istraživanja na temu rusko-srpskog nasleđa u Srbiji, a i u Negotinu, a od proleća i na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Imamo šta da pokažemo. Na kraju krajeva ovde je kroz istočnu Srbiju nekada prolazio Ruski put, ima nešto što se zove Ruska kuća, a malopre smo u Štubiku videli tri ruska spomenika na udaljenosti od 150 metara. Verujte, toga nema ni u centru Moskve – rekao je  dr Miroljub Milinčić.

Učesnici međunarodnog Ekološko-geografskog kampa su uz Negotince, prisustvovali otvaranju ove zanimljive izložbe fotografija. Studenti obilaze teren od Beograda do Niša i u istočnoj Srbiji, obilazeći spomenike, pećine, kanjone reka, ruska groblja.

-Ovakvi kulturno-prosvetiteljski programi organizuju se već pet godina.  Ove godine je u maju organizovan petnaestodnevni kamp u Rusiji za studente iz Srbije, a trenutno našu zemlju obilaze studenti iz Ruske federacije, Bosne i Hercegovine i Italije. U oktobru će iz Rusije u Srbiju doći još jedna grupa studenata. – kaže profesor Milinčić.

Inače, Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji je do sada u Srbiji, BiH, Crnoj Gori organizovao brojne  izložbe fotografija sa foto-konkursa Ruskog geografskog društva,  kao i veći broj promocija, tematskih filmskih projekcija, kulturno-umetničkih programa i drugih sadržaja.

Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji registrovan je kao nevladina i neprofitna organizacija sa glavnim ciljem podsticanja i organizovanja kulturne, naučne, privredne i drugih vidova saradnje između ljudi dobre volje Srbije i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari