U Nišu odloženi tradicionalni festivali i manifestacije 1Arhiva Foto: Zorica Miladinović

Filmski susreti ove godine definitivno neće biti održani krajem avgusta u svom tradicionalnom terminu, dok Nišvil čeka 1. avgust za odluku da li će ove godine raditi onlajn izdanje festivala pošto je Gradski štab za vanredne situacije Niša odlučio da tokom avgusta zbog velikog broja obolelih od koronavirusa ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje gradskih festivala i manifestacija.

Srđan Savić, direktor Filmskih susreta i Niškog kulturnog centra, kaže za Danas da će članovi Saveta odlučiti da li će festival biti odložen za septembar ili neće uopšte biti održan ove godine.

„Ono što je definitivno je da Filmski susreti neće biti održani od 24. do 30. avgusta jer moramo da poštujemo odluke Gradskog štaba. Međutim, Savet mora da razmotri sve mogućnosti, od onlajn izdanja do najboljeg novog termina za održavanja festivala u septembru, ako epidemiološki uslovi to dozvole. Već su za septembar pomereni mnogi filmski festivali u Srbiji i zemljama u okruženju, tako da treba voditi računa i o tome. U septembru treba da se održe i manifestacije odložene tokom leta kao što je Muzički festival Nisomnia“, kaže Savić.

Naš sagovornik smatra da onlajn održavanje Filmskih susreta nije u duhu ovog festivala, koji ove godine treba da se održi po 55. put na letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu.

„Odluka će, naravno, zavisiti od članova Saveta, ali Filmske susrete krasi festivalska atmosfera, koje neće biti ako nema publike. Nije festival samo prikazivanje filmova, nego posebnu čar daje to kolektivno gledanje filmova, aplauzi nekoliko hiljada ljudi, fotografisanje sa glumcima, traženje autograma… Uostalom, to su razlozi zašto se Kanski festival uopšte neće održati ove godine. Organizatori ovog čuvenog festivala na Azurnoj obali nisu hteli da se održi bez publike“, kaže Savić.

Ivan Blagojević, direktor Nišvila kaže da će 1. avgusta definitivno odlučiti da li će ovogodišnji festival biti održan bez publike u predviđenom terminu od 13. do 16. avgusta.

„Čekamo odluke pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu. Ako bude tako festival će biti održan onlajn jer su muzičarima već bukirane karte za dolazak u Niš. Mada su pojedini muzičari spremni da sviraju na Nišvilu, iako bi posle morali u karantin u svojim zemljama“, kaže Blagojević.

On dodaje da će ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu ukinute do 1. avgusta Nišvil će biti održan između 10. i 13. septembra.

„U tom slučaju ćemo po treći put bukirati karte muzičarima. Verovatno neki od njih neće tada da sviraju u Nišu, pa će nastupiti na Nišvilu 2021. godine jer smo im već platili. U ovom trenutku nije poznato ni kakva će biti epidemiološka situacija u septembru, kao ni koliko će publike biti dozvoljeno u tom novom terminu“, kaže Blagojević.

Horske svečanosti otkazane za 2021. godinu

Direktor NKC Srđan Savić kaže da su ovogodišnje Horske svečanosti odložene za 2021. godinu.

„Internacionalne horske svečanosti, po kojima je Niš prepoznatljiv u čitavom svetu, bijenalno se održavaju početkom jula od 1966. godine i nikada do sada nisu bile otkazane. Ali, sada smo ih pomerili za sledeću godinu jer nismo smeli da se igramo sa zdravljem velikog broja ljudi. Brojni značajni svetski festivali takođe su otkazani – Kanski festival, Venecijansko bijenale, Oktoberfest, kao i Evropsko prvenstvo u fudbalu, Rolangaros, Vimbldon…“, napominje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari