U novoj Galeriji modernih umetnosti u Golupcu i radovi majdanpečkog umetnika 1Foto: J. B. K.

Majdanpečanin Aleksandar Mitrović jedan je od dvadesetak umetnika čiji radovi čine prvu postavku u novotvorenoj Galeriji modernih umetnosti u Golupcu. Deo radova je iz otkupa, ali je znatno više radova koje su domaći i umetnici iz regiona poklonili novoj galeriji koji funkcioniše u okviru golubačke Narodne biblioteke “Veljko Dugošević”.

Ideju Narodne biblioteke “Veljko Dugošević” da savremenu umetnost promoviše kroz njene najatraktiuvnije umetničke forme, stalnom umetničkom postavkom, organizacijom izložbi, interaktivnim i edukativnim programima podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja sufinansiranjem otkupa umetničkih dela, kao i opština Golubac.

U izložbenom prostoru sada je više od 20 radova umetnika iz Srbije, a među njima je i mladi primenjeni umetnik iz Majdanpeka, Aleksandar Mitrović.

On je kao i većina prisutnih autora svoj rad poklonio golubačkoj Galeriji modernih umetnosti.

U novoj Galeriji modernih umetnosti u Golupcu i radovi majdanpečkog umetnika 2
Marija Ilić Živanović i Aleksandar Mitrović/Foto: J. B. K.

-Meni je jako drago da imam priliku da učestvujem u lepim projektima koji će imati pozitivan efekat na širu publiku. Vrednost ovakvih poduhvata ne leži u materijalističkom, već u duhovnom. Njihov benefit tek počinje da se realizuje – poput lokomotive koja je zastala na stanici, a zatim se polako zahuhtava i kreće dalje na put kroz vreme – kazao je za Danas Aleksandar Mitrović.

U golubačkoj galeriji je njegov rad “Adumbratio” iz serije crteža i kako nam je objasnio autor reč adumbratio, prevedeno sa latinskog znači „gruba skica“.

-Ta gruba skica predstavlja proces stvaranja novih svetova i preoblikovanje starih. Čitavo stvaralaštvo, koliko god da je vođeno istinom, bez obzira da li se misli da smo subjektivni ili objektivni, uvek je tačno, ali je obmana i vodi otkrivanju istine. Taj proces ne traje čitav život, on se prožima kroz čitav život provlačeći se iz jednog života u drugi kao kakva nevidljiva nit i gradi mrežu, jer je sve povezano – sve je jedno. Tu se vidi prava potraga čoveka za sopstvom – pojašnjava mladi majdanpečki umetnik.

Motivi za pokretanje ovog projekta bili su promocija domaće i međunarodne umetnosti i upoznavanje javnosti sa savremenim stvaralaštvom.

U novoj Galeriji modernih umetnosti u Golupcu i radovi majdanpečkog umetnika 3
Galerija moderne umetnosti Golubac/Foto: J. B. K.

Ideja potekla iz Golupca, sudeći po stalnoj postavci, naišla je među umetnicima na sjajan odziv.

-Manji deo stalne postavke obezbeđen je iz otkupa, sve ostalo su pokloni umetnika i u galeriji je izloženo više od 20 radova – rekla nam je direktorka Turističke organizacije opštine Golubac Jelena Petrović.

Galerija moderne umetnosti u Golupcu će osim stalne postavke,od naredne godine imati i izlagački program.

Kako saznajemo, u njoj će izlagati umetnici po pozivu, kao i po konkursu.

-Vođeni činjenicom da ulaganje u kulturu nije trošak, već investicija u budućnost, nastavićemo da podržavamo i sprovodimo projekte i realizujemo ideje koje potvrđuju naš moto – rekla je na prigodnoj svečanosti prilikom otvaranja galerije direktorka biblioteke Marija Ilić Živanović.

Prema njenim rečima realizacijom projekta dobijena su veoma značajna i vredna dela više od 20 umetnika “ ali pre svega, Golubac je dobio prijatelje koji će pronositi glas o radu galerije ali i o gradu”.

Dragan Despot Đorđević, književnik, Bojan Veljković, master primenjeni umetnik i Miloš Đuran, doktorand primenjene umetnosti čine umetnički savet koji će rukovoditi radom galerije.

Umetnički savet , kako se navodi, radiće na horizontalnoj decentralizaciji kulture i priliku da izlažu u novoosnovanoj galeriji imaće umetnici iz čitavog regiona najrazličitijih likovnih izraza i poetika.

Veruje se da će to podstaći razvoj vizuelnih umetnosti , ali i oplemeniti život stanovnika opštine Golubac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari