U novom ruhu sa novim programima 1

Završetak radova na obnovi fasade i početak obeležavanja jubileja 170 godina postojanja Galerije Matice srpske biće obeleženi sutra svečanošću sa specijalnom svetlosnom projekcijom na Trgu galerija, sa početkom u 20.21 sat.

Program svečanosti pripremljen je u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i obuhvatiće umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, uz izvođenje muzičkih kompozicija studenata Akademije.

U godini obeležavanja svoga jubileja, Galerija Matice Srpske završila je adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana. Nakon šest meseci intenzivnog rada, Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti, pored obnovljene fasade tu su i novi programi galerije koji su predstavljeni na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Svečanost simbolično počinje u 20 časova i 21 minut, kao aluzija na činjenicu da je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. Program svečanosti obuhvatiće umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, rad autora profesora Srđana Radakovića, a nju će pratiti muzičke kompozicije profesora Akademije umetnosti Nebojše Jovana Živkovića u izvođenju studenata Akademije. Nakon programa na Trgu galerije, u enterijeru Galerija Matice srpske biće realizovan i program Muzičke omladine Novog Sada.

Kako je najavila Jelena Ognjanović, muzejska edukatorka, pored stalnih postavki koje su modernizovane u okviru radova biće otvorene i tri nove izložbe koje ukazuju na strateška opredeljenja Galerije u godini u kojoj obeležava 170 godina svoga trajanja. U pitanju je izložba autorke Miroslave Žarkov „Poklon-zbirka Ivanke Acin“ – vajarke, darovaoca i prijatelja Galerije, a svečano otvaranje je u subotu, 3. juna, u 20 časova. Zatim tu je i izložba „Šiđanke Save Šumanovića“ autorke Vesne Burojević, realizovana u saradnji sa Galerijom slika „Sava Šumanović“u Šidu, na kojoj će biti predstavljen poslednji Šumanovićev ciklus slika nastalih u Šidu, i ona će biti otvorena u utorak, 6. juna, u 20 sati. Nova izložba je i „Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma“ autorke dr Dijane Metlić.

Autorsko delo Nikole Martinovića


Projekat rekonstrukcije fasade autorsko je delo Nikole Martinovića iz N-Martin arhitektonskog biroa, a realizovala ga je firma GAT pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Finansijska sredstva za adaptaciju fasade obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a značajna sredstva su ostvarena i kroz saradnju sa Vojvođanskom bankom, kao i privatnim firmama i pojedincima koji su donirali priloge za mnogobrojne radove. Svi oni postali su deo istorije Galerije Matice srpske i deo Kluba prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari