U novosadskoj Galeriji na Štrafti izložba "Superheroj" Milice Dukić 1foto: Radovan Balać/ Danas

Mlada umetnica Milica Dukić će novosadskoj publici predstaviti svoj rad pod nazivom “Superheroj”. Koristeći eksperimentalni i kombinovani medij, implementiranje tradicionalne tehnike veza u kombinaciji sa fotografijom, kroz primenu digitalne štampe, umetnica se u ovom ciklusu bavi marginalizovanim licima, koje postavlja kao junake u svojim delima. Izložba će biti otvorena od danas do 1. juna u Galeriji na Štrafti, Bulevar Mihajla Pupina 21, u Novom Sadu.

Milica Dukić rođena je u Kraljevu, 1989. godine. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na osnovnim i master studijama slikarstva i na master studijama iz oblasti crtanja.

Kao članica Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, od 2014. godine, ostvaruje status samostalne likovne umetnice, a od ove godine je i članica Predsedništva Udruženja. Duži niz godina deo je kolektiva Šok zadruga (MMC Led Art).

U svojim samostalnim izložbama i u više od 90 grupnih projekata, Milica uglavnom istražuje tehniku veza u kombinaciji sa fotografijom i tekstilom. Takođe, pokazuje interesovanje za inkluzivne umetničke prakse kao i volonterski angažman: u više navrata sarađuje sa školom Milan Petrović, tj. dnevnim boravkom namenjenim za kreativno izražavanje osoba sa smetnjama u razvoju.

Kao umetnica na rezidenciji boravila je godinu dana u Švajcarskoj pri internacionalnoj školi Ecole d’Humanité, i imala je prilike da predaje nekoliko kurseva: crtanje, vez i tekstilnu umetnost. Trenutno je u Jerusalimu, na programu ustanove AKIM, gde pomaže u brizi dece i odraslih sa mentalnim poteškoćama i paralelno se bavi svojim umetničkim radom.

„U svom radu vodim se eksperimentom, unapred računajući na rizik i nepredvidivost. Bavim se implementiranjem tradicionalne tehnike veza u kombinaciji sa fotografijom, kroz primenu digitalne štampe u ulozi osnove. Već deset godina ona mi pomaže da pojačam ekspresivnost dela, i da slici dodam novu vrednost koju pruža prošivanje platna koncem. Serijom radova iz 2018. godine Ako bismo svi stavili maske…, kojoj pripada Superheroj – produkcija Inkluzivne galerije, dolazim na ideju upotrebe svetlosnih kutija koje daju novu dimenziju i akcentuju dualitet slike, sa svetlom unutar kutija ili bez svetla. Lica sa margine našeg društva, glavni su junaci mojih radova“, ističe Milica Dukić pred novosadsku izložbu u Galeriji na Štrafti.

O njenoj izložbi, Silvia Dražić je zabeležila: „U stvarnom svetu novi blokbaster Spajdermen: put bez povratka tokom prvog vikenda prikazivanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi  zaradio je 253 miliona dolara čemu se još pridodalo 334 miliona prihodovanih širom sveta.  U digitalnom svetu moguće je podeliti fotografiju koju su ta zarada i slava u svakom pogledu mimoišle. Iako je za spajdermenski univerzum i bogatstvo koji on povratno generiše ona potpuno nevidljiva i irelevatna i verujem nemoguća, u digitalnom svetu čak i dečkić Rom u kostimu čoveka pauka, podržanom crvenim papučama, može postati superheroj što budno osmatra i  spreman čeka zadatak kojim će možda spasti svet. Ukoliko bi ta fotografija povratno mogla da interveniše u onome što smatramo stvarnim, sloboda, pa i sloboda izražavanja bile bi još uverljivije.“

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari