U "Parku iz doba Jure" obogaćen sadržaj 1

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu jedinstvena je naučno-obrazovna institucija u Srbiji i ovom delu Evrope, koja kroz spoj nauke, obrazovanja i turizma radi na popularizaciji prirodnih nauka i promociji naučnog turizma.

Sadržaj Prirodnjačkog centra Srbije čine izložbe koje do sada nisu viđene u našoj zemlji na ovaj način.

„Geološki vremeplov “ jedna je od najatraktivnijih izložbi i predstavlja nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe sve do postanka čoveka. Izložba „Svet dinosaurusa“ smeštena je u centralnom delu zgrade. Paleontološku postavku čine skeleti različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika. Izložba „Svet minerala i stena“ predstavlja minerale i stene od kojih je izgrađena naša planeta. Jedan od najatraktivnijih eksponata je mineral jadarit koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje. Izložba „Biodiverzitet Srbije“ predstavlja životinjsko bogatstvo naše zemlje. Postavka „Paleontologija“ pokazuje kako izgleda iskopavanje na terenu, uz osnovni alat pravih arheologa, kao i prave fosile dinosaurusa iz Sjedinjenih Država, dok je izložba „Nebesko kamenje“ postavka o meteoritima, koja se sastoji od tri replike značajnijih meteorita koji su pali na teritoriju Srbije.

Tim Prirodnjačkog centra Srbije radi na obogaćivanju sadržaja, pa tako od marta ove godine svi posetioci mogu videti i dve nove ekskluzivne gostujuće izložbe – „Bioarheologija Đerdapa“, koja na interesantan način predstavlja posetiocima jedinstvenu kulturu Lepenskog vira i do sada nije izlagana van Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i „Svedoci ledenog doba“, koja na autentičan način prikazuje impozantne primerke megafaune koji su tokom poslednjeg Ledenog doba (pre oko 16 miliona godina) živeli na prostorima današnje Srbije.

Ono što Prirodnjački centar Srbije čini atraktivnim i posebnim je i zabavni dino-park DINOSVILLE na otvorenom, sa dvadeset replika različitih vrsta dinosaurusa od kojih je najveća replika Diplodokusa visoka 11, a dugačka dvadeset metara. Sve replike u DINOSVILLE-u su u prirodnoj veličini i živom obliku. U centralnom delu parka nalazi se model vulkana visine deset metara, koji predstavlja repliku vulkana Svete Helene. Oko vulkana je prostrana zelena površina sa izgrađenim minijaturnim jezerom. Sve ovo čini ovaj ambijent autentičnim i omogućava posetiocima da zakorače u period kada su dinosaurusi živeli na Zemlji.

U zabavnom parku se nalazi i suvenirnica koja ambijentalno prati tematiku parka. Bogato je opremljena, pa se u njoj mogu naći unikatni suveniri, igračke, nakit, knjige, ali i ručno rađeni pokloni. Obod parka sadrži kafe-restoran za predah i opuštanje. Ovde posetioci mogu da se opuste, ručaju, ili se osveže uz sladoled ili kolač i jedinstven pogled na ceo park. I najmlađi posetioci imaju u parku svoj „kutak“ sa specijalizovanom igraonicom, gde kroz igru ulaze u složeni svet nauke. Deci se ovako nauka približava na zabavan, inovativan i interaktivan način.

 

S kartom za Centar besplatno na gradske bazene

U julu počinje letnja sezona u Prirodnjačkom centru Srbije, obogaćena brojnim pratećim sadržajima, što je jedinstvena prilika da roditelji sa decom obiđu Prirodnjački centar i njihov letnji raspust učine nezaboravnim, jer će na poseban način i kroz doživljaj naučiti i ono čega nema u školskim udžbenicima. Takođe, u neposrednoj blizini Prirodnjačkog centra nalaze se i gradski bazeni, na koje je ove godine uz kupljenu kartu za Prirodnjački centar ulaz besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari