Odluka o radu pozorišta 24. avgusta 1Foto: Stanislav Milojković

U Evropi situacija sa koronom ne jenjava, neke zemlje ponovo uvode karantine ili neke restriktivne mere.

Organizovanje međunarodnih festivala u punom kapacitetu teško je izvodljivo u naredna dva meseca, i zato Bitef ovako izgleda – kazao je Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda, povodom manifestacija međunarodnog karaktera koje su predviđene za septembar i oktobar ove godine u Srbiji.

Karl je ove podatke izneo na konferenciji za medije priređene povodom Bitef Prologa početkom nedelje. Prema njegovim rečima, Oktobarski salon će biti pomeren za sledeću godinu.

Sajam knjiga (povodom koga je održan sastanak sa sa organizatorima i izlagačima) generiše 10 do 20 hiljada ljudi dnevno na jednom prostoru, pa sve i da se mere apsolutno relaksiraju, to je i dalje velika brojka, a održavati Sajam sa jako malim brojem posetilaca finansijski nije održivo ni za organizatore ni za izdavače, objasnio je Karl.

– Što se tiče ostatka godine, novembar i decembar, za sada se pripremamo i ponašamo kao da će stvari biti bolje, i nadamo se da će biti, s tim u vezi Bemus i Džez festival se i dalje aktivno pripremaju, međutim, ukoliko se situacija sa koronom ne popravi i budemo primorani da ih odložimo, za njih ćemo pripremiti isti model koji smo sada primenili za Bitef – najavio je gradski sekretar.

Početkom nedelje održan je sastanak sa svim upravnicima pozorišta čiji je osnivač grad Beograd, ali i Narodnog pozorišta i privatnih teatara koji rade na teritoriji glavnog grada.

Nedelju dana pre toga, Sekretarijat je poslao jednu vrstu preporuka od petnaest tačaka koje se bave organizovanjem predstava, odnosno, celokupnog pozorišnog života, u situaciji kakva je ova sa izbijanjem pandemije korona virusa.

Kako kaže, bili su vođeni pozitivnim primerima iz Evrope i sveta.

– U tih sedam dana naši upravnici su proučili predloge i preporuke na tom otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa svima njima o tome šta od toga može da se primeni. Jako je važno, prvo da su predstavnici Gradskog zavoda za zdravlje potvrdili da su sve preporuke koje smo dali na mestu, međutim, ima se u vidu da je svaka pozorišna kuća priča za sebe, kada je reč o površini prostora koje ima, broju sedišta, veličini scene i da neke preporuke zahtevaju određeno prilagođavanje svakoj kući ponaosob – kazao je Karl.

– U ponedeljak ćemo se verovatno sastati sa svim direktorima pozorišta, u Beogradskom dramskom, i proučiti mere, ali i doći sa nekim finalnim planom kako će se te mere sprovoditi, pa zatim i dati konačni datum kada će krenuti pozorišna sezona u Beogradu i kako će ona izgledati. Cenim da će početak sledeće nedelje biti jasniji – zaključio je Karl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari