U poslednjoj deceniji cena knjiga porasla za devet odsto 1Foto: Pixabay/ClarissaBell

Socijalno distanciranje, zaključavanje u kućama, rad na daljinu i onlajn obrazovanje u školama, uvedeni da ograniče štetu od pandemije korona virusa, koja je opustošila Evropsku uniju (EU) i svet, primoravaju nas da većinu svog vremena provodimo kod kuće.

Pa zašto ne biste najbolje iskoristili to? Uzmi knjigu i pročitaj! Pustite mašti na volju, proširi svoje horizonte i naučite nešto novo – sami, sa decom ili roditeljima.

Kupovina knjiga je relativno pristupačna. Cena knjiga u EU raste sporije od ukupnih potrošačkih cena, mereno mesečnim harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP). Između februara 2010. i februara 2020. cena knjiga je porasla za devet odsto u poređenju sa 14 odsto za ukupne potrošačke cene, pokazuju podaci Eurostata.

Podaci o cenama različitih žanrova knjiga dostupni su od decembra 2016. Iako je cena knjiga u celini porasla za skoro dva odsto od decembra 2016. do februara 2020. godine, cena preuzimanja e-knjiga pala je za četiri odsto i to obrazovnih udžbenika za dva odsto.

Suprotno tome, cena beletrističkih knjiga je u ovom periodu porasla za dva odsto.

U poslednjoj deceniji cena knjiga porasla za devet odsto 2
Foto: Eurostat

U 2019. godini, izvoz knjiga u zemlje van EU iznosio je 1,9 milijardi evra, a odgovarajući uvoz 1,6 milijardi.

U poslednjoj deceniji, izvoz knjiga u zemlje van EU povećan je za 18 odsto, sa 1,6 milijardi evra u 2009. na 1,9 milijardi u 2019. godini. Tokom istog perioda, uvoz knjiga je ostao na 1,6 milijardi evra.

Glavne zemlje EU su iste i za izvoz i za uvoz. Nemačka je u 2019. izvezla knjige za 563 miliona evra, a uvezla za 277 miliona evra, Francuska je izvezla knjige za 364 miliona evra, a uvezla za 229 miliona, dok je Španija izvezla knjige za 286 miliona evra, a uvezeno za 196 miliona.

U EU je 2018. godine prodato knjiga u vrednosti od 5,1 milijardi evra. U poređenju sa 2008, prodata proizvodnja smanjena je za 28 odsto sa 7,0 milijardi evra.

Među državama članicama EU najveći je proizvođač knjiga Nemačka, sa 889 miliona evra. Poljska sa 661 milionom evra i Španija sa 604 miliona eura, štampale su velike količine knjiga.

Svake godine 23. aprila obeležava se Svetski dan knjige. Njegov cilj je promovisanje uživanja u knjigama i čitanju, slaveći opseg knjiga kao sponu između prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari