U ritmu Džejmsa Bonda - najbolja filmska muzika iz serijala o agentu 007 1Foto: REHAB / Bauer Griffin / Profimedia

Retko šta je sigurno na ovom svetu, ali postoje i neke stvari koje su konstantne i očekivane, kao što je ta da svaki film o Džejmsu Bondu mora da ima svoju naslovnu pesmu.

Serijal koji je upravo napunio 60 godina obuhvata 25 filmova i isto toliko naslovnih numera, uključujući i onu najprepoznatljiviju, za koju je zaslužan Monti Norman. Sve je otpočelo 1962. godine sa filmom Dr No, tokom koga smo prvi put videli sekvencu u kojoj Bond puca u ekran i čuli ovu pesmu.

Nakon toga, mnogi vrsni muzičari oprobali su se u komponovanju i pevanju pesama za uvodnu sekvencu i tako zaradili svoje mesto u istoriji filmske muzike. Istina, nisu sve pesme primljene sa istim oduševljenjem, niti su kasnije postigle isti uspeh na top-listama.

Do ovog trenutka, tri pesme iz ovog serijala nagrađene su Oskarom, a to su Skyfall Adel, Writing’s On the Wall Sema Smita i No Time to Die Bili Ajliš, ali mnogi se ne bi složili da su one i najviše zaslužile to.

Tokom šest decenija, muzika se menjala u skladu sa erom i aktuelnim pop-kulturnim trendovima, ali ima pesama kojima fanovi zameraju to što ne odgovaraju tonu samog filma u kome se čuju. S druge strane, ima i onih koje su možda i popularnije od odgovarajućih ostvarenja.

Nemoguće je složiti se koje pesme su najbolje, jer je to isto kao i debata o omiljenom glumcu u ulozi agenta 007 – sve zavisi od toga šta ste prvo gledali, čega se rado sećate i kakve su vam opšte preference. U nastavku je samo jedna od mogućih lista 5 najboljih numera, bez ikakvog konkretnog redosleda.

Goldfinger – Širli Besi

Treći film u serijalu postavio je temelje za mnoge stvari u serijalu, pa je tako Besi pokazala koliki hit može da bude naslovna numera. Ona je otpevala još dve odlične pesme u filmovima Diamonds Are Forever i Moonraker, ali ova prva je ona koju su svi želeli da iskopiraju i koja se i danas smatra zlatnim standardom filmske muzike.

Live and Let Die – Paul McCartney & Wings

Nisu svi bili zadovoljni idejom da Makartni komponuje i peva pesmu o Bondu, ali je legendarnom Bitlsu to ipak uspelo i ova pesma je postala hit koji je on izveo na bezbroj svojih nastupa. Iako na pola pesme postoji deo koji malo remeti opšti tempo i koji mnogi smatraju nepotrebnim, to nije pokvarilo utisak da je ovo uspela rok tematska pesma.

Goldeneye – Tina Tarner

Glas čuvene dive bio je pravi izbor za ovu pesmu koja je uspela da istovremeno evocira moć Širli Besi, ide sjajno uz sve prisutne elemente orkestra i donese jednu novu vrstu implicitnog seksepila koja je tokom 90-ih prosto bila neophodna kako bi se pesma shvatila ozbiljno. Bonus činjenica je da su pesmu pisali Bono i Edž iz grupe U2.

Skyfall – Adel

Ova pesma jeste podelila fanove, ali je značajna iz nekoliko razloga. Prvo – vratila je neki klasičan duh tematskim pesmama, poštujući ton i razvoj Krejgovog Bonda. Drugo – postala je prva od ovih pesama nagrađena Oskarom. A treće – Adel i Bond su dobitna kombinacija, jer ona uvek daje sve od sebe.

A View to a Kill – Duran Duran

Duran Duran je bio jedan od najpopularnijih bendova na svetu u trenutku kada su unajmljeni za ovaj film i oni su se odužili na svoj način. Uvodni deo pesme je napet, a potom kreće deo zbog koga je pesma postala i ostala pop hit. Iako u sebi sadrži neočekivan i naizgled neostvariv spoj, pesma je omiljena mnogima, uključujući i potpisnika ovih redova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari