U SANU dodeljene nagrade Zadužbine "Branko Ćopić" 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U Srpskoj akademiji nauke i umetnosti(SANU) danas je nagrada Zadužbine „Branko Ćopić „dodeljena Goranu Milašinoviću za roman „Slučaj Vinča“ i Draganu Lakićeviću za knjigu pesama „Pesme za jednog čitaoca“.

Pisac i kardiolog Milašinović pokušao je u svom romanu da opiše jednu nesvakidašnju i neočkivanu humanost francuskih građana 1958. godine koji su donirali koštanu srž srpskim naučnicima iz Instituta u Vinči, obolelim od radijacione bolesti.

„Želeo sam da zapitam sebe i čitaoce da li bi se i u današnjem, otuđenošću izopačenom vremenu našli ljudi koji bi pomogli drugom rizikujući svoj život“, izjavio je Milašinović.

Pisac je naglasio da ga i dalje drži vera da odgovor ne može biti u vezi sa epohom i vremenom, državnim uređenjem ili društvenim prilikama nego da će on uvek biti pojedinačan, ljudski.

Akademik Matija Bećković prilikom dodele nagrade Lakićeviću pokušao je da odgonetne koje taj „čitaoc iz pesme“.

„Da li je to jedan čovek ili neko koga pesnik zna, ili onaj jedan jedini koga ne zna a zna da postoji, onaj koga nema a važniji je od svih kojih ima. Ne zna ga, a o njemu zna više od bilo koga poznaje, onaj idealni koga još nema ali će ga biti“, rekao je Bećković.

On je kazao da je odvažničkim odnosom prema svom daru, pesnik Lakićević „postao drag i lak, a mogao je lako da bude i nedrag i nelak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari