U Subotici predstavljena autobiografija italijanske primabalerine Karle Frači 1

U Narodnom pozorištu Subotica, u saradnji sa Beogradskim festivalom igre, na sceni Jadran predstavljena je autobiografija čuvene italijanske primabalerine Karle Frači.

Knjiga „Korak po korak“ je doživela deset izdanja, a prvi jezik na koji je prevedena sa italijanskog, jeste srpski, navode u subotičkom pozorištu.

Umetnička direktorka Beogradskog festivala igre, Aja Jung, istakla je da Italija broji više od 7.000 baletskih škola, a govorila je i o svom prvom susretu sa Karlom Frači, čije je fotografije isecala iz časopisa i uramljivala još kao devojčica.

„Jednog dana 2015. godine, Karla Frači dolazi u Beograd kako bi otvorila Beogradski festival igre i ostaje nedelju dana. Detaljno smo o svemu razgovarale i mislim da je ona krivac što sam otvorila baletsku školu, što sam istrajala u nastojanju da u Beograd dovedem Parisku operu, Balet Milanske skale, jer se za sve i ona sa mnom borila. Jako je volela mlade i beskompromisno ih je podržavala i borila se za mladost, za decu koja uče balet.“, rekla je Jung u svom obraćanju subotičkoj publici.

Karla Frači je tokom svoje karijere nastupala sa čuvenim svetskim igračima: Erikom Brunom, Rudolfom Nurejevim, Mihailom Barišnjikovim, Marijom Pistonijem, Paolom Bortolucijem, Margo Fontejn, Dželsi Kirkland, Alisijom Markovom.

Promociju autobiografije Karle Frači u Srbiji, prati film „Karla“ koji je nastao u produkciji RAI Fiction i u Italiji je prikazan prvo u milanskoj Skali, a sinoć je prikazan i u Subotici, navodi se.

Direktor Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić, poručio je da će uskoro glumci ući u novu zgradu pozorišta i da će imati uslove da u njoj ugoste i balet i operu, te da subotičkoj publici pruže sve što ima i publika evropskih kulturnih centara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari