U toku su novembarski dani kulture, najbogatija kulturna manifestacija u Požarevcu 1Foto: Sat TV

U Centru za kulturu predstavljena je nedavno tradicionalna, najmasovnija i najbogatija kulturna manifestacija u Požarevcu koja se u ovom gradu održava već pet decenija, a svi programi su besplatni.

Manifestaciju organizuje KPZ Požarevca uz podršku svih kulturnih, obrazovnih ustanova i udruženja, a pod pokroviteljstvom grada.

– To je prilika da se okupe i predstave najbolji programi i ustanove kulture našeg grada, ali i udruženja i amateri koji se bave kulturom. Pripremljeno je 40 programa koji će se realizovati se do kraja meseca, istakla je Danijela Žukovski, predsednica KPZ Požarevca.

Od programa izdvajamo omaž piscu Slaviši Radovanoviću Caru u Kongresnoj sali Centra za kulturu Požarevac, a na velikoj sceni nastupaju kulturno-umetnička društva „Igraju za Miliju“. Koncert je humanitarnog karaktera. U svečanoj sali požarevačke biblioteke biće promovisane knjige „Zvezdobrojci 2“ Aleksandre Ninković Tašić i „Agape 5“ Aleksandra Gajšeka.

– Kruna svečanosti je 29. novembar, odnosno dodela povelje kulture, kazala je Žukovski i dodala da je objavljen javni poziv za dodelu povelja kulture koji je otvoren do 15. novembra, a predloge mogu uputiti pojedinci, udruženja i ustanove.

– Cilj nam je da od sledeće godine ovu manifestaciju uzdignemo na još viši nivo. Naravno da će grad sledeće godine opredeliti još veća sredstva kako bismo doveli eminentne umetnike i predstavili ih našim sugrađanima, istakao je Dejan Krstić član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu i informisanje. Krstić je još dodao da će 14. novembra biti prikazan film „Dnevnik Dijane Budisavljević“ koji je nagrađen u Puli ove godine, ali se ne nalazi u programu zato što je dogovor postignut nakon štampanja programa. Po njegovim rečima, najverovatnije će biti organizovane dve projekcije – jedna besplatna za učenike srednjih škola i jedna komercijalna za sve one koji žele da pogledaju film.

Tekst je deo projekta „Kultura i turizam u službi razvoja Požarevca“, koji se sufinansira sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove organa koji je odobrio sredstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari