U Zagrebu izvedena predstava "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" 1"Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" Foto: S .Č.

Predstava „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ autora Zlatka Pakovića izvedena je večeras u zagrebačkom pozorištu Kerempuh.

Rađena u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, predstava je izvedene u Zagrebu u okviru festival Perforacije 2021.

Predstava je nastala u atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima i presudama međunarodnih sudova, kao i u atmosferi odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale, podseća se u najavi.

Ističe se da pored nespremnosti da se razotkriju sve etape i svi učesnici poduhvata podstrekivanja, huškanja, pripremanja, ohrabrivanja, omogućavanja i sprovodjenja genocida, u Srbiji jača politička zaštita i društvena promocija odgovornih za rat i zločine.

Autor i reditelj predstave je Zlatko Paković, a u izvođenju su učestvovali glumci Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Milena Moravčević, Andreja Kargačin, Vahid Džanković i Zlatko Paković.

Produkciju i izvođenje pozorišne predstave podržali su Kancelarija Hajnrih Bel fondacije u Beogradu, Nacionalna zadužbina za demokratiju, Ambasada Kanade i Evropska unija preko programa Evropa za građane i građanke.

Partneri u izvođenju pozorišne predstave su Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Narodno pozorište Tuzla, Udruga Domino kroz Festival Perforacije i organizacija Međunarodno partnerstvo za ljudska prava iz Brisela.

Posle Zagreba, predstava će igrati u Novom Pazaru, Tuzli i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari