U Zaječaru svečano otvoren 13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U prepunoj sali zaječarskog pozorišta sinoć je svečano otvoren 13. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“. Pozdravljajući najmlađu publiku i njihove pratioce, Jelena Rajić, glumica Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” je pored ostalog pročitala “Dobrodošlicu”, Himnu Pozorišnog festivala za decu, autora Dobrice Erića, jednog od naših najznačajnijih pesnika.

Petodnevnu pozorišnu čaroliju za decu otvorila je predstava  “Razmaženi princ” Željka Hubača u režiji Igora Damnjanovića koji potpisuje i scenski pokret. Reč je o zabavnoj, bajkovitoj i poučnoj priči o ljubavi, odrastanju i sazrevanju sa jasnom porukom da nema nepremostivih prepreka ako ste okruženi ljudima koji vas vole i koje volite.

“Deca su sjajno reagovala na predstavu što je glumcima najvažnije”, izjavila je medijima  posle predstave Petra Dimitrijević koja tumači ulogu Sare.

Filip Radivojević koji igra princa Mateju kaže da je uživao igrajući za decu na 13. Festivalu pozorišta za decu ZajeČar, kao i ranije

„Meni su dečje predstave omiljene, iako igram u svim predstavama koje su na našem repertoaru. Kad su dečje predstave sa poznatim naslovima tipa „Pinokio“, “Pepeljuga“ ,“Ivica i Marica“,… tu se očekuje puna sala i dobra reakcija dece. Kad su ovakve predstave, koje nisu toliko poznate, još veće je zadovoljstvo i oduševljenje glumaca kada deca to prihvate i onda je zaista uživanje igrati. Dugo igramo ovu predstavu i deca se raduju zajedno sa nama.“

U predstavi „Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta Leskovac pored Petre Dimitrijević i Filipa Radivojevića   igraju : Ivan Janković, Mina Cocić,  Tanja Кrčmarik i Nikola Šćepanović.

Naredna 4 dana publika će biti u prilici da vidi još pet predstava. Večeras je na programu  predstava Prvog prigradskog pozorišta Lazarevac “Srebrni car”. Trećeg festivalskog dana, publika će imati priliku da pogleda predstavu Pozorišta lutaka Niš “Nedostajanje”.

U subotu 22. aprila biće odigrana predstava pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja “Pinokio”. Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 23. aprila predviđen je dupli program.

Sve večernje predstave počinju u 19 sati.

U okviru Festivala, danas će, u 11 sati u Pozorišnom muzeju biti priređen prateći program “Slušamo Malu sirenu, odajemo poštu Andersenu”, u kome će učestvovati glumica zaječarskog teatra Marija Stanković.

U petak 21. aprila u 13 sati, u Pozorišnom muzeju biće priređen susret sa piscem Milošem Petkovićem iz Niša. Ulaz za ove programe je besplatan.

Najbolju predstavu fetivala, najboljeg glumca i najbolju glumicu izabraće tročlani žiri u sastavu: Branislav Nedić, predsednik, Biljana Glišić, član i Jelena Ciganović, član. I ove godine biće proglašena najbolja predstava po izboru publike koja svake večeri ocenjuje predstave od 1 do 10.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari